Dödshjälp för kronisk alkoholist i Nederländerna

29 november 2016
I Nederländerna kan nu även alkoholister få dödshjälp. Journalisten Marcel Langedijk skildrar i en artikel i det holländska magasinet Linda hur hans broder Mark, som var gravt alkoholiserad, i somras avled efter att ha fått dödshjälp.

Efter åtta år och 21 vistelser på sjukhus och behandlingshem för missbrukare beslutade Mark, som var 41 år gammal när han dog, att han hade fått nog. Han hade två barn men hans äktenskap hade inte hållit. Föräldrarna hade enligt brodern Marcel gjort ”allt” för att hjälpa Mark: sett till att han fick behandling, hjälpt ekonomiskt, adopterat hans barn, och försökt bryta det destruktiva livsmönstret. Men Mark kunde inte sluta dricka och bestämde sig: han ville dö.

Mark var fysiskt sjuk och psykiskt instabil, och såg dödshjälp som det enda sättet att undkomma sitt missbruk. En läkare i svart klänning och gymnastikskor kom för att ge honom hans dödliga injektion i föräldrarnas trädgård den 14 juli. Timmarna dessförinnan hade han rökt en sista cigarett och ätit en ostsmörgås. Läkaren bekräftade hans beslut och gav honom sedan tre olika sprutor, berättar Marcel: en med saltlösning, ett starkt sömnmedel och en som skulle få hjärtat att stanna. Marcel skriver nu en bok om sin yngre brors missbruk och död, vilken planeras komma ut våren 2017.

Källa: Linda (www.lindanieuws.nl)