Framgång och nya utmaningar i kampen mot aids, enligt UNAIDS

24 november 2016
I kampen mot immunbristsjukdomen aids sker enligt FN-organet UNAIDS betydande framsteg, men samtidigt pekar man på nya utmaningar i den senaste rapporten.

För närvarande har 18,2 miljoner människor, som lever med hiv, tillgång till bromsmediciner. Detta är cirka tre miljoner fler än för två år sedan. Under perioden januari-juli 2016 fick ytterligare en miljon människor tillgång till behandlingsprogram, berättade UNAIDS verkställande chef Michel Sidibé vid presentationen av årsrapporten Get on the Fast-Track. Rapporten gör gällande att 36,7 miljoner människor levde med hiv 2015, ungefär lika många som året innan, men fler människor än tidigare behandlas nu med livsförlängande läkemedel.

"Möjligheterna att förebygga och behandla hiv har aldrig varit större än idag", skriver Michel Sidibé i rapportens förord. Om alla tidigare ansträngningar fortsätter skulle, enligt Michel Sidibé, målet att fram till 2020 ge lämplig behandling till ca 30 miljoner hiv-smittade kunna uppnås.
– Nu måste man se till att världen fortfarande är i omkörningsfilen så att aidsepidemin i Namibia, i Afrika och runt om i världen fram till 2030 kan stoppas, säger Namibias president Hage Geingob enligt ett uttalande från UNAIDS.

Idag är det i princip möjligt att hjälpa människor med hiv utifrån deras särskilda livsomständigheter och ålder, enligt Michel Sidibé. Hur den individuella livssituationen kan beaktas i kampen mot hiv är fokus för årets UNAIDS-rapport. I den hävdar experter också att större ansträngningar för att förebygga hiv-infektioner är nödvändiga om aids-epidemin skall övervinnas. Detta gäller i synnerhet för unga kvinnor i Afrika söder om Sahara. Uppgifter från Sydafrika visar att många unga kvinnor smittas av äldre män, medan män i regel först smittas senare i livet.

Källa: Deutsches Ärzteblatt (www.aerzteblatt.de)