Kambodja förbjuder surrogatmoderskap

08 november 2016
Kambodja har blivit Sydostasiens senaste nation att förbjuda kommersiellt surrogatmoderskap, efter att landets regering utfärdat ett förbud i slutet av oktober.

Surrogatmoderskapsagenturer började öppna i Kambodja efter att agenturer som förmedlar surrogatmoderskap blivit olagliga i Thailand, Indien och Nepal. Läs mer >> Kambodjas hälsoministerium skickade dock nyligen ett brev till cirka 50 surrogatmoderskapskliniker och agenturer, verksamma i Phnom Penh, med information om det nya förbudet och där man ber alla läkare att följa det.

Enligt brevet är surrogatmoderskap helt förbjudet liksom kommersiell spermadonation. Kliniker och specialistläkare som tillhandahåller fertilitetstjänster kommer att behöva departementets tillstånd framöver. Regeringen angav inte vilka, om några, konsekvenserna blir för brott mot förbudet. Phon Puthborey, talesman för ministeriet för kvinnofrågor, säger att regeringen arbetar på andra regleringssystem för att förhindra regelmissbruk i den kontroversiella sektorn:
– Detta är en övergångsperiod, eftersom vi inte har haft någon lag om surrogatmoderskap. Vi söker andra tänkbara åtgärder för att effektivt svara på situationen. Det kan vara en surrogatmoderskapslag, som innehåller skydd för kvinnor och barn så att de inte blir offer för människohandel, säger Phon Puthborey till KHMERTimes.

Enligt Sam Everingham, som driver en surrogatagentur i Kambodja, har ett 50-tal surrogatmoderskapskliniker i landet öppnat under det senaste året:
– Det är en bransch som växer mycket snabbt. Kambodja har blivit sista det hoppet för många par som tidigare skulle ha åkt till grannlandet Thailand, säger han. Läs mer >>

Källor: BioEdge (www.bioedge.org) och KHMERTimes (www.khmertimeskh.com)