Kambodja tar över som surrogatdestination

24 augusti 2016
Efter att agenturer som förmedlar surrogatmoderskap blivit olagliga och mött motstånd i Thailand, Indien och Nepal har ett flertal flyttat till Kambodja, där surrogatmoderskap är helt oreglerat.

I höstas rapporterades om att Kambodja höll på att bli ett etablerat land för förmedling av surrogatmammor. Läs mer >> Nu uppmärksammar den brittiska tidningen The Guardian hur det blir allt vanligare för kvinnor i Thailand att bege sig till just Kambodja för att tjäna pengar genom att ställa upp som surrogatmamma. The Guardian har talat med 26-åriga surrogatmamman Kew i Bangkok, som nu för andra gången är gravid med ett barn som hon kommer att ge bort för pengar. Hon är i sjunde månaden och har ingen aning om vem de tilltänkta föräldrarna är eller var de bor. Hon berättar att det inte spelar någon roll för henne.

– Första gången jag var surrogatmamma upptäckte jag att barnet skulle till ett spanskt par, två homosexuella män. För mig är det sak samma, bara jag får betalt.

Efter förlossningen kommer Kew att få slutbetalningen på 300 000 baht, vilket motsvarar knappt 80 000 kr. Med pengarna kommer hon att kunna betala av ett lån åt sin mamma och kanske köpa en liten bit jord. I vanliga fall tjänar Kew 250 baht (ca 70 kr) om dagen genom att sälja mat från en vagn. Hon berättar för journalisten att hon inte har någon aning om att Thailand förbjöd kommersiellt surrogatmoderskap för utlänningar i fjol; det enda hon vet är att hon denna gång flögs till grannlandet Kambodja för att få ett embryo implanterat. Kew tror också att hon kommer att vara tvungen att föda barnet i Kambodja.

Sam Everingham, chef för organisationen Families Through Surrogacy i Australien, berättar hur han noterat att agenturer och kliniker som tvingats stänga i Thailand helt enkelt flyttat sin lukrativa verksamhet till Kambodja, där det inte ens fanns fertilitetsbehandling för två år sedan. I dag finns en mängd fertilitetskliniker i huvudstaden Phnom Penh, samt agenturer och förmedlare som säljer tjänster till utländska par. Ett surrogatbarn kostar så lite som runt motsvarande 300 000 kr i Kambodja, jämfört med 800 000-1,4 miljoner kr i USA. Förmedlarna informerar om ”resande surrogatmammor” på sina webbsidor, men få av kvinnorna verkar vara fullt medvetna om vad de ger sig in på. Sam Everingham varnar också för att såväl paret som surrogatmamman är oskyddade i Kambodja i fall något går snett, eftersom lagar och regleringar helt fattas.

Just oklara regler och låga kostnader är det som gör landet attraktivt berättar Preeti Bista, som äger en nepalesisk surrogatagentur, My Fertility Angel.

– Eftersom surrogatverksamhet inte får förekomma i Nepal har jag både desperata surrogatmammor och föräldrar som ringer konstant och frågar om jag kan hjälpa dem. Jag försöker göra just det i Kambodja. Nyckeln till det är att vara helt öppen mot alla parter. Preeti Bista berättar vidare att hon blivit anklagad för att utnyttja människors fattigdom och utsatthet men försvarar sig med att det enda hon gör är att hjälpa människor att få barn, ”det vackraste i världen”.

Reportaget i The Guardian tar även upp Baimon, en 33-årig kvinna, som fött tvillingar två gånger om åt två olika par. Andra gången flögs hon halvvägs över jorden till Moskva för att förlösas där. En annan kvinna, Por, lever på att plocka majs och berättar hur hon grät oavbrutet i tre dagar efter att ha lämnat över sin flicka, och hur hon tittar på ett foto av henne varje dag. Trots det vill hon gärna vara surrogatmamma igen; att fylla 100-kilossäckar med majs i hettan är ett tufft arbete. Bortsett från obligatoriska sjukhusbesök kommer Por inte ihåg att hon fick någon vägledning eller instruktioner från sin agentur, varken om hur graviditeten skulle kunna påverka henne känslomässigt eller en förklaring på de papper hon skulle skriva under.

– Ibland ringde min kontaktperson för att kolla hur jag mådde, men det var allt. Jag kommer att ställa upp igen, även om jag i så fall måste resa utomlands. Por tillägger att hon gör det för pengarnas skull, men också för att de nya föräldrarna från Australien sade till henne, att hon gav dem en värdefull gåva.

Det återstår att se hur länge Kambodja kan vara Asiens nya surrogatdestination. Preeti Bista säger, att det bara behövs en enda skandal som kommer upp till ytan, och när det händer packar klinikerna, agenturerna och surrogatmammorna sina väskor och åker någon annanstans.

– Det är jag säker på. För hur många förbud det än finns, så kan man aldrig få bort människors önskan om en familj.

Källa: The Guardian (www.theguardian.co.uk)