Kanada återupptar stöd till abort i Afrika

16 maj 2016
Kanadas regering kommer att återuppta finansiering av abort i utvecklingsländer, bekräftade utvecklingsministern nyligen.

Förre premiärministern Stephen Harper uteslöt 2010 ekonomiskt stöd till abort från det internationella biståndet Kanada ger till utvecklingsländer. Den nya regeringen under nuvarande premiärminister Justin Trudeau har nu lovat FN:s befolkningsfond 81,5 miljoner dollar för att finansiera "sexuell och reproduktiv hälsa".
– Kanada är tillbaka! Vi vill verkligen stödja [internationella] projekt som täcker hela skalan av hälso- och sjukvårdstjänster för kvinnor och unga flickor. Och det börjar med sexualupplysning, familjeplanering, planering mot sexuellt överförbara sjukdomar, säkra förlossningar och säkra aborter, sade Marie-Claude Bibeau, minister för internationella frågor, vid ett FN-möte den 15 mars.

Obianuju Ekeocha, grundare och ordförande för organisationen Culture of Life Africa, talade nyligen utanför Kanadas parlament till 20 000 deltagare i Kanadas årliga March for Life och vädjade till regeringen:
– Jag ber er att inte använda oskyldigas blod för att bana väg för utveckling. Man kan aldrig köpa utveckling med oskyldigas blod. Det är en skam att Kanadas nya regering vill ta pengar som skulle ha hjälpt kvinnor och barn i Afrika till att exportera abort.

– Det stora bidraget till FN:s befolkningsfond är ingen överraskning. UNFPA är en stor förespråkare för att avfolka världen genom preventivmedel och abort. Men det kommer inte att hjälpa människor i nöd. Varje dollar som läggs på detta är en dollar som tas ifrån verkliga livsförnödenheter som infrastruktur och rent vatten, säger Matthew Wojciechewski från den kanadensiska lobbyorganisationen Campaign Life Coalition.

– Att ta med eller utesluta specifika vårdtjänster är mottagarländernas ansvar. Många regeringar tillåter abort på begäran eller av en mängd olika orsaker, även för att säkerställa kvinnors hälsa. Vi tror att beslut i dessa frågor bör tas pga. av fakta och inte pga. ideologi, säger Louis Belanger, kommunikationsansvarig vid ministeriet för internationell utveckling.

Enligt Robert Walley som leder MaterCare International, en organisation för katolsk vårdpersonal som ger vård till mammor och spädbarn, är det dock en tydlig ideologi som förs fram i utvecklingsländerna:
– Detta är en ideologi som åläggs Afrika av liberaler i Amerika och Europa som försöker skydda kvinnors hälsa genom att förstöra moderskap. Att erbjuda abort kommer inte att minska dödligheten bland kvinnor. De flesta dödsfall inträffar under de sista tre graviditetsmånaderna och första veckan efter förlossningen. Om man inte har några vägar, inga taxibilar, blir att ta sig till akutvård som att försöka att ta sig till månen, säger Robert Walley till LifeSiteNews.

Källa: LifeSiteNews (www.lifesitenews.com)