Kanadas ursprungsbefolkning orolig för ny dödshjälpslag

02 maj 2016
I Kanada förbereds en ny lagstiftning för dödshjälp. Vissa grupper bland landets ursprungsbefolkning är oroliga för att lagen kommer att medföra sämre vård bland landets ursprungsbefolkning, som redan nu på många ställen tyngs av frekventa självmord.

Francois Paulette, ordförande för en rådgivningsgrupp för ursprungsbefolkningen i ett av landets ursprungsterritorier, önskar att landets regering samrådar med ursprungsbefolkningen i arbetet med den nya lagen. Han hänvisar till att dödshjälp strider mot ursprungsbefolkningens kultur:
– Vi låtsas inte vara Gud. Gud är ansvarig för att föra oss in i världen och Gud tar våra liv. Det är ganska enkelt, säger Francois Paulette.

Han får medhåll av Alika Lafontaine, ordförande för ursprungsbefolkningens läkarförening:
– Det värsta vi kan göra är att börja genomföra ett program som är utformat i städerna och bara anta att det kommer att fungera bland ursprungsbefolkningen, säger han.

Alika Lafontaine är bekymrad över att lägre standard kommer att erbjudas till avlägsna ursprungsbefolkningar för dem som efterfrågar dödshjälp och att sjuksköterskor, snarare än läkare, kommer att ge dödshjälp.

Carrie Bourassa, professor i ursprungsbefolkningens hälsostudier vid First Nations University of Canada, menar att införandet av dödshjälp kan bli överväldigande för samhällen som redan har det svårt:
– I vissa grupper kanske det inte ens är möjligt. När vi kämpar mot självmord och många dödsfall, är det här något vi ens vill tala om?

Självmord bland avlägsna grupper är ett allvarligt problem i Kanada. I april höll det kanadensiska parlamentet en krisdebatt om självmord bland ursprungsbefolkningen efter att elva urinvånare, nio av dem minderåriga, försökt begå självmord under en helg i Attawapiskat, en avlägsen befolkningsgrupp på 2 000 invånare i norra Ontario. Ledarna förklarade undantagstillstånd, men av de fyra vårdanställda, som finns i området, är ingen psykiatriutbildad.
– Det är chockerande att förutsättningar som dessa fortfarande finns i Kanada, säger hövdingen Alvin Fiddler från Nishnawbe Aski Nation, som representerar First Nations i norra Ontario.

Källa: BioEdge (www.bioedge.org)