Kinesiska kvinnor fortfarande tvingade till abort

08 november 2016
Den brittiska nyhetstjänsten BBC publicerade nyligen rapporten “China’s forbidden babies still an issue”, som pekar på att Kinas nyinförda tvåbarnspolitik fortfarande innebär ett hot om tvångsabort för kvinnor som väntar sitt tredje barn.

Kina lämnade förra året ettbarnspolitiken och gjorde det i stället lagligt att ha två barn. Läs mer >> BBC-journalisten John Sudworth ville få reda på vad den ändrade politiken innebär i praktiken:
– Det vi har upptäckt antyder att de brutala tvångsaborterna fortfarande verkställs parallellt med den kinesiska statens krav på rätten till kontroll över kvinnors livmoder, säger John Sudworth.

I rapporten intervjuas en pappa vars familj lever gömd, eftersom hans fru just har fött sitt tredje barn. Mannen är "orolig men har ändå bestämt sig för att berätta sin historia":
– Ett tredje barn är inte tillåtet, så vi hyr en våning långt ifrån vår by. Det lokala politiska styret genomför graviditetsundersökningar var tredje månad. Om vi inte hade gömt oss, skulle de ha tvingat oss till abort, säger mannen till BBC.

Familjen kunde undgå tvångsabort genom att gömma sig, men när de kommer fram väntar böter som kan vara så höga som tio gånger deras årslön:
– Vi har inte pengar till böterna. Vi vet inte vad vi ska göra. Men när jag ser på vår nya baby, känner jag mig glad, säger pappan.

Under arbetet med rapporten ringde John Sudworths kollega upp ett antal kinesiska familjeplaneringsmottagningar, låtsades vara gravid med sitt tredje barn och frågade om alternativen. Enligt kinesisk lag är den enda rättsliga påföljden för den som bryter mot familjeplaneringslagarna en straffavgift. Böterna kan uppgå till tio gångar en genomsnittlig årsinkomst, vilket ofta i sig får kvinnor att göra abort om de redan har två barn. BBC-reportern konstaterar även att deras grävarbete visar att tjänstemän gör hembesök i syfte att "övertala" kvinnor att göra abort.
– Om du rapporteras till oss, så kommer vi att hitta dig och vi kommer att övertala dig att inte föda barnet, svarade en tjänsteman.
– Vi kommer definitivt att hitta dig och övertala dig att göra abort, svarade en annan.

– Rapporten bekräftar vad jag har sagt hela tiden: den nya tvåbarnspolitiken kommer inte att sätta stopp för tvångsaborterna. Under tvåbarnspolitiken förblir kvinnans kropp en angelägenhet för staten. Hela infrastrukturen byggd på tvång är igång, med påtvingade graviditetsundersökningar var tredje till sjätte månad. Jag tänker på den här familjen, som tvingas gå under jorden och bli flyktingar, allt för att undvika tvångsabort av deras tredje barn. De är fångade mellan glädjen över att hålla sitt nya barn i armarna och rädslan för vad som kommer att hända med dem när de kommer fram från sitt gömställe, eftersom de inte kan betala böterna. Vem vet om de också kommer att förlora arbetet, bli utblottade – allt detta för att få föda sina barn, vilket är en mänsklig rättighet, säger Reggie Littlejohn, ordförande för organisationen Women’s Rights Without Frontiers (Kvinnors rättigheter utan gränser).

Källor: LifeSiteNews (www.lifesitenews.com) och BBC (www.bbc.com)