Markant fler aborter än officiella siffror i Kina, trots tvåbarnspolitik

19 april 2016
Antalet aborter i Kina är markant högre än vad regeringen rapporterar, enligt en ny amerikansk rapport. Dessutom rapporteras tvångsabort och sterilisering fortfarande pågå, trots att man avskaffat kravet på bara ett barn.

Enligt en rapport om Kinas kränkningar av de mänskliga rättigheter 2015 från amerikanska utrikesdepartementet, görs 23 miljoner aborter varje år i Kina, tio miljoner fler än den kinesiska regeringen hittills rapporterat.
– 13 miljoner aborter per år var redan siffror som var svåra att ta in. Men ytterligare tio miljoner är verkligen oförståeligt, obegripligt tragiskt, säger Reggie Littlejohn, ordförande för organisationen Women’s Rights Without Frontiers (Kvinnors rättigheter utan gränser).

Skillnaden i uppgifterna beror på att den kinesiska regeringens siffror är baserade på registrerade statliga institutioner, utan hänsyn till oregistrerade kliniker.

I den amerikanska rapporten heter det: ”den nationella befolknings- och familjeplaneringskomissionen rapporterade att 13 miljoner kvinnor årligen avslutar oplanerade graviditeter. Enligt en officiell medierapport förekommer ytterligare tio miljoner medicinska aborter vid icke-statliga kliniker. Det finns ingen offentlig statistik över hur stor andel av alla aborter som var ofrivilliga”.
– 23 miljoner aborter per år innebär 63 013 aborter per dag, 2 625 aborter i timmen, 43 per minut. USA:s befolkning är cirka 320 miljoner och gör cirka en miljon aborter per år. Befolkningen i Kina är nästan 1,4 miljarder och gör cirka 23 miljoner aborter om året. Med en fyra gånger så stor befolkning som USA gör Kina 23 gånger så många aborter, konstaterar Reggie Littlejohn.

Trots att den kinesiska regeringen ersatte sin ettbarnspolitik med två barn som gräns förra året, förekommer fortfarande påtvingade befolkningsbegränsningsmetoder, som tvångsabort och sterilisering och de har även "ökat markant", enligt det amerikanska utrikesdepartementet. ”Landets födelsebegränsningspolitik behåller fortsatt starka tvångsinslag i lagstiftning och praxis”, enligt rapporten, som också tar upp att den kinesiska regeringen sätter "hård press" på polisen för att tillämpa lokala födelsebegränsande kvoter. I 18 kinesiska provinser finns en lagstiftning som kräver abort vid olagliga graviditeter, vilket kallas för "korrigerande åtgärder". Även i de återstående 13 provinserna förekommer tvångsaborter för att inte överskrida särskilda födelsekvoter. Rapporten pekar vidare på kopplingen mellan polisens karriärmöjligheter och uppnådda födelsekvoter, ”som ett kraftfullt strukturellt incitament för tjänstemän att vidta tvångsåtgärder för att möta befolkningsmål”.

Kvinnor som inte är gifta och blir gravida bryter mot lagen och beläggs med straffavgift även nu när två barm tillåts. Rapporten tar upp ett flertal exempel där den kinesiska staten tar till tvångsmetoder och tvingar en av paret till sterilisering. ”Selektion av flickor, könsselektiva aborter, och att överge och försumma flickor förblir ett problem på grund av den traditionella förkärleken för söner och den födelsebegränsande politiken”, heter det i rapporten.

Källa: LifeSiteNews (www.lifesitenews.com)