Ny statistik över irländskor som gör abort i Storbritannien

23 maj 2016
Det brittiska hälsodepartementet har publicerat ny statistik över antalet aborter som görs i Storbritannien av kvinnor skrivna i Irland. Den visar en viss tillbakagång, som tros hänga ihop med att abortpiller numera lätt kan beställas på nätet.

Enligt det brittiska hälsodepartementet reste förra året 3 451 kvinnor från Irland till kliniker i England och Wales för att göra abort. År 2001 var antalet 6 673 och minskade markant till färre än 3 800 år 2013 och 2014. Av fjolårets aborter gjordes 18 av kvinnor under 16 år och det gjordes 135 aborter pga. "allvarligt funktionshinder".

Helen Deely, som leder republiken Irlands offentliga insatser för sexuell hälsa och krisgraviditet, välkomnar tillbakagången men varnar för farorna med abortpiller köpta via internet.
– Det verkar som om antalet aborter håller på att stabiliseras. Antalet minskade relativt snabbt mellan 2001 och 2007. Under de senaste åren har nedgången varit mer gradvis. Om en kvinna beslutar sig för abort, är det säkrare för henne att göra det på en abortklinik i Storbritannien eller andra länder där abort är lagligt, än att beställa abortpillret på nätet eller från andra källor och ta det ensam hemma, säger Helen Deely till The Belfast Telegraph.

Uppgifter från Nederländerna, det andra landet dit irländskor vänder sig för abort, visar också en minskning från 31 år 2010 till 16 år 2014. Det finns inga uppgifter över antalet som reser till abortkliniker i Nordirland, men även där är abortlagen mycket restriktiv.

Enligt Niall Behan från det irländska förbundet för familjeplanering, IFPA, återspeglar rapporten inte det faktiska antalet kvinnor och flickor i Irland som gör abort, eftersom antalet abortpiller köpta på nätet ökar. IFPA efterfrågar ny lagstiftning som säkerställer högkvalitativ sexualundervisning, preventivmedel och abort för att skydda kvinnors reproduktiva hälsa.
– Vi kan inte vara nöjda med denna tillbakagång. Även om det är omöjligt att fastställa den exakta omfattningen har abortpiller på nätet haft en betydande inverkan på att det är färre irländskor som reser till Storbritannien för abort.

I Irland är abort förbjuden enligt konstitutionen, förutom när det finns en verkligt och betydande risk för mammans liv, inklusive hot om självmord. Stephanie Lord från organisationen Choice Ireland menar att de brittiska uppgifterna visar att en folkomröstning behövs i Irland för att ändra i konstitutionen:
– Den brittiska abortstatistiken bekräftar det faktum att Irlands kvinnor gör abort varje dag oavsett vad landets lag säger och det finns nu ett tydligt krav på regeringen att gå vidare med att säkerställa att vår sjukvård är ändamålsenlig och att hålla en folkomröstning för att kunna ändra i konstitutionen, säger Stephanie Lord.

Källa: Belfast Telegraph (www.belfasttelegraph.co.uk)