Priset för dödshjälpsmedicin ökar stadigt

18 oktober 2016
Enligt en artikel i facktidskriften JAMA Oncology blir det läkemedel, som vanligen används vid läkarassisterat självmord i delstaten Washington, snabbt allt dyrare.

Priset på ett ofta använt läkemedel för läkarassisterat självmord har stigit med ca 2 500 dollar (ca 22 000 kr) på sju år.
– Som onkolog träffar jag patienter som begär hjälp att dö ganska ofta. Vid något tillfälle frågade en patient hur mycket det skulle kosta, och jag hade ingen aning, säger Veena Shankaran från Fred Hutchinson Cancer Research Center i Seattle, huvudförfattare till artikeln i JAMA Oncology (doi:10.1001/jamaoncol.2016.3842) till nyhetstjänsten Reuters.

För att undersöka priset på läkemedlen tittade Veena Shankaran på 73 recept för läkemedel till läkarassisterat självmord, som hade utställts sedan 2010 vid canceravdelningen Seattle Cancer Care Alliance. Läkemedlet som skrivits ut på nästan hälften av recepten ökade från 388 dollar 2010 (ca 3 400 kr) till 2 878 dollar 2016 (ca 25 000 kr). Läkemedlet Pentobarbital, som stod för 30 procent av förskrivningarna, låg stadigt på 350 dollar (ca 3 000 kr) mellan 2012 och 2014. Därefter slutade tillverkaren försäljningen för att det inte skulle kunna användas vid dödsstraff.

Enligt Veena Shankarans undersökning blev 16 patienter vid Seattle Cancer Care Alliance hänvisade till ett särskilt apotek som blandar ett dödligt läkemedel för 500 dollar (ca 4 400 kr) på grund av de ökande kostnaderna.
– Det är ovanligt att försäkringsbolag betalar för läkemedlen. Det får patienterna stå för själva. Ärligt talat tror jag att läkemedelsföretagen driver upp priserna. Jag ser inte någon annan förklaring till det, säger Veena Shankaran.

Ett av de berörda läkemedelsbolagen, Valeant, gjorde i mars 2015 efter att Kalifornien legaliserat dödshjälp (läs mer >>), ett uttalande om ökade kostnader. Enligt Valeant baseras ett läkemedels pris på ett antal faktorer som t.ex. "utveckling eller förvärv av ett läkemedel, tillgången på alternativa eller medicinskt utbytbara läkemedel, och de fördelar läkemedlet erbjuder jämfört med alternativa behandlingar som kan vara dyrare".
– De som väljer läkarassisterat självmord har ingen röst, eftersom de är sjuka och nära livsslutet. Människor med cancer som väljer att begå självmord har redan betalat mycket för andra behandlingar och vård. Vi behöver belysa detta i hopp om att det kommer att finnas en viss reglering för detta, säger Veena Shankaran.

Källa: Reuters (www.reuters.com)