Svarta marknaden för människoägg blomstrar i Kina

08 november 2016
Agenturer som arbetar med "insamling av ägg" marknadsför sina illegala tjänster till desperata infertila par i Kina. Samtidigt lockas unga kvinnor, särskilt universitetsstuderande, av möjligheten att tjäna stora summor pengar i betalning.

Annonser om "äggdonation" eller "surrogatmammor" kan ses överallt på gatorna runt Centrum för reproduktiv medicin vid Pekings universitetssjukhus, liksom på universitetens webbfora i Shanghai och Peking. Äggdonatorer förväntas i allmänhet vara utbildade och attraktiva, och en betalning mellan 20 000 och 60 000 yuan (ca 26 000-80 000 kr) är möjlig, beroende på utbildning och utseende.

Många donatorer är studenter och kvinnor med låg inkomst, eftersom äggdonation är "ett snabbt och enkelt sätt att tjäna pengar", och många har "donerat tre eller fyra gånger", enligt den kinesiska nyhetstjänsten youth.cn.

I Kina har mer än 40 miljoner människor diagnosticerats som infertila, och cirka tre miljoner kvinnor fick assisterad befruktning i fjol. Endast få får hjälp genom den offentliga vården, visar statistiken. Läs mer >>

Kinas hälsominister förbjöd all kommersiell äggdonation 2003, och endast ägg som var överblivna efter assisterad befruktning, skulle få doneras. Enlig juristen Pang Jiulin är handeln med människoägg också officiellt olaglig i Kina och agenturernas agerande skulle kunna vara ett brott. Rådande lagstiftning fastställer dock endast straff för medicinska institutioner som tar del i ägghandeln och inte för andra personer eller agenturer.

Källa: CRIEnglish (english.cri.cn)