Utländska medborgare uppsöker akutmottagningar i Belgien för dödshjälp

19 augusti 2016
Belgiska läkare slår larm om att blir allt vanligare, att utländska medborgare reser till Belgien och besöker en akutavdelning, för att få tillgång till dödshjälp.

Det är framförallt tillresande från Frankrike som kommer in på akutavdelningar med bagaget i hand och förväntar sig att de skall få hjälp att dö inom ett par dagar. Antalet som får dödshjälp i Belgien ökar stadigt; i fjol var det 2 023 människor som fick hjälp att dö på egen begäran, mer än dubbelt så många som fem år tidigare.

– Det här är ett fenomen som inte fanns för fem-sex år sedan, säger Olivier Vermylen, akutläkare på ett sjukhus i Bryssel till den belgiska tidningen Sudpresse. Numera blir jag uppringd angående fransmän som kommer till akutmottagningen och vill ha dödshjälp. På Olivier Vermylens sjukhus, Brugmann universitetssjukhus, förekom 15 fall av dödshjälp i fjol, varav sju gällde fransmän, och liknande proportioner rapporteras från andra sjukhus i huvudstaden.

En av anledningarna att åka till Belgien är priset; i Belgien är dödshjälp för det mesta gratis, eftersom kostnaden täcks av EU:s sjukförsäkringskort, och räkningen senare skickas till myndigheter i Frankrike. I Schweiz däremot kostar det 4 000 euro att få hjälp att dö.

– Självklart skall inte Belgien ge dödshjälp till halva jordens befolkning, säger läkaren Michèle Morret-Rauis, även hon på Brugmann universitetssjukhus. Jag förstår dem som säger att Frankrike borde se efter sina egna patienter. Men det är lätt att säga på ett kontor. När man väl har en lidande patient framför sig, tänker man inte så. Man hjälper – vare sig de är fransmän eller inte.

Belgiska läkare berättar, att antalet förfrågningar från fransmän ofta ökar om något dödshjälpsfall nyligen varit omtalat i media, skriver tidningen The Times.

Dödshjälp legaliserades i Belgien i maj 2002. För det mesta görs det genom en dödlig injektion, som ges av en läkare. Innan en efterfrågan om dödshjälp accepteras måste patient och läkare vara överens om att patientens lidande är konstant och outhärdligt och inte kan lindras. Efterfrågan måste vara helt frivillig och bedömas över en rimlig tid, i vanliga fall ett par veckor, och en andra läkare måste bifalla den första läkarens bedömning.

Källa: The Times (www.thetimes.co.uk