Zikavirus utnyttjas för att förändra abortlag i Brasilien

02 februari 2016
I Brasilien används den nya zikavirusepidemin för att driva abortfrågan, eftersom viruset förmodas leda till allvarliga fosterskador som mikrocefali. 

En grupp brasilianska akademiker och abortförespråkare vid Anisinstitutet för bioetik, mänskliga rättigheter och genderfrågor vid Braziliauniversitetet har författat en skrivelse för att uppmana landets högsta domstol att tillåta abort för kvinnor som har smittats av zikaviruset. Redan 2012 drev samma grupp framgångsrikt igenom ett tredje undantag i Brasiliens förbud mot abort: förutom vid medicinska akutfall och våldtäkt tillåts nu kvinnor att göra abort vid avsaknad av storhjärnan, anencefali.

Gruppen är övertygad om att de kan få ännu ett undantag för kvinnor som smittats av zikaviruset. Deborah Diniz, jurist vid Braziliauniversitet, som undertecknat skrivelsen, klandrar regeringen för virusutbrottet, och menar att fattiga inte bör bestraffas för politiska misstag:
– Statens försummelse leder till ett regeringsansvar, säger hon till nyhetstjänsten BBC.

Viruset sprider sig just nu snabbt över Latinamerika, och Världshälsoorganisationen WHO förutspår att så många som fyra miljoner människor i regionen kan bli infekterade innan epidemin är under kontroll.

Källa: BioEdge (www.bioedge.org)