Brittiska läkare avråds att kalla gravida "blivande mammor"

07 februari 2017
I Storbritannien rekommenderar nya riktlinjer från läkarsällskapet British Medical Association (BMA) att en gravid kvinna inte längre bör kallas "blivande mamma", utan "gravid person".

Det kontroversiella förslaget kommer bara några veckor efter att brittiska medier rapporterade om den "första manliga graviditeten", hos en kvinna som avbrutit sitt könsbyte för att kunna få barn.

I ett häfte med titeln "Guide till effektiv kommunikation: inkluderande språk på arbetsplatsen", instrueras läkare att använda "inkluderande språk" som visar "ett engagemang för jämställdhet och integration", vilket innebär att språkbruket gällande graviditet skall revideras. "Bristande jämställdhet återspeglas i traditionella idéer om kvinnor och mäns roller [...] Vi kan inkludera intersexuella män och transmän, som kan bli gravida genom att säga "gravida personer" istället för "blivande mammor", skriver BMA.

I en presentation av de nya riktlinjerna skriver läkarsällskapets ordförande Anthea Mowat på organisationens hemsida: "Jag vill uppmuntra er alla att läsa och dela denna guide, och fundera på hur man kan tillämpa den i ens arbetsvardag. Detta är en tid då vi behöver samlas för att stödja och skydda våra kollegor och våra patienter".

Kritik mot riktlinjerna kommer från två motsatta håll: den konservative parlamentsledamoten Philip Davies menar att kraven är "fullständigt löjliga":
– Om man inte får kalla en gravid kvinna för blivande mamma, vart är världen då på väg?, undrar han.

Även feministen Laura Perrins är kritisk till dokumentet:
– Som varje läkare vet kan bara kvinnor få barn. Att säga något annat är stötande och farligt. Detta kommer att förolämpa kvinnor i hela landet, och är ett exempel på hur majoriteten av kvinnor förolämpas på grund av en liten minoritet, säger hon.

Källa: BioEdge (www.bioedge.org)