Delstater i USA och Australien röstar nej till assisterat självmord

01 juni 2017
Delstatsparlamenten i Tasmanien och Maine röstade förra veckan nej till att legalisera assisterat självmord. Det var tredje gången på tio år som Tasmanien hade en omröstning i frågan.

Lagligt assisterat självmord debatteras i ett flertal delstater i USA, och är för närvarande tillåtet i fem delstater samt huvudstaden Washington D.C.. Förra veckan debatterade representanthuset i Maine ett lagförslag, som ville tillåta patienter med dödliga sjukdomar att få en dödlig dos medicin utskriven som de kunde använda för att ta livet av sig. Lagförslaget, som tidigare i maj gick igenom senaten med en röst, röstades ner i representanthuset med siffrorna 85-61 efter en lång, känslosam debatt, där många ledamöter vittnade om personliga erfarenheter av anhörigas svåra sjukdomar.

I Tasmanien var det tredje gången på tio år som ett lagförslag om frivillig dödshjälp gick till omröstning, och liksom förut röstades förslaget ner, denna gång med siffrorna åtta för och 16 mot. Enligt lagförslaget skulle assisterat självmord bli tillåtet för vuxna människor från Tasmanien som led av en dödlig sjukdom och var helt beslutskompetenta.

Ordföranden för föreningen Dying with Dignity på Tasmanien, Margaret Sing, uttrycker till radio- och tvbolaget ABC att hon är ”rasande” över att lagförslaget röstades ner:

– Ledamöterna kunde rösta efter sitt eget samvete men var för fega eller bestämde sig för att de inte ville hjälpa de människorna, och hittade på vilken orsak som helst för att rösta som de gjorde.

Källor: Portland Press Herald (www.pressherald.com) och ABC News (www.abc.net.au)