Domstol i Australien förbjuder offentlig visning av bilder på aborterade foster

03 april 2017
Högsta domstolen i Australiens delstat Victoria likställde nyligen offentlig visning av bilder på ett dött foster med brott. Domstolen menar att den offentliga visningen av döda foster "kan vara så smärtsam att det blir potentiellt skadligt" och att det är "vidrigt, motbjudande, frånstötande och kränkande med hänsyn till dagens standard".

Högsta domstolen bekräftade med detta en tidigare fällande dom mot Michelle Fraser, som under en fredlig demonstration 2013 visade bilder på aborterade foster utanför en abortmottagning i East Melbourne:
– Jag ville visa för kvinnorna att deras ofödda barn inte är cellklumpar och att abortkliniken ljuger om det. Jag brinner för att visa det onda i abort. Jag fick höra att mitt ofödda barn bara är en klump celler, som inte förtjänar annat än att kastas i soptunnan. Jag vill att andra kvinnor ska veta vad de gör, så att de inte ångrar sig. Jag vill också ge abortoffren en röst, förklarade Michelle Fraser då.

Även om domslutet om bilder på foster gäller delstaten Victoria finns liknande lagar i andra av landets delstater som kan tillämpas på samma sätt. Domslutet följer ett beslut från Monashuniversitetet i Victoria, som kommer att bli det första universitetet i Australien att gå i fotspåren på amerikanska universitet, som varnar studenter för "känslomässigt konfronterande material". Kursmaterialet för ett antal utvalda kurser vid Monash kommer att märkas om det bedöms ha "potentiellt störande innehåll", ett angrepp inte bara mot det fria ordet, utan också en eftergift för vuxna studenter som vill bli skyddade från material, som de inte håller med om bara för att de inte kan hantera verkligheten, skriver nyhetstjänsten LifeSiteNews.

Källa: LifeSiteNews (www.lifesitenews.com)