Förslag i Ryssland om att förbjuda kommersiellt surrogatmoderskap

07 december 2017

I Ryssland finns en snabbt expanderande surrogatverksamhet, som ledamöter i parlamentet nu vill förbjuda. Surrogatmammorna hittas ofta bland Rysslands fattigaste kvinnor.

Kommersiellt surrogatmoderskap förekommer i Ryssland sedan 2011. Det finns inga officiella uppgifter om omfattningen, men Vladislav Melnikov, chef för en av de största ryska surrogatklinikerna, European Centre for Surrogacy, säger att det föddes 2 000 barn av surrogatmammor 2016. Det finns cirka 100 surrogatmoderskapscentra i landet, varav 40 i Moskva. Medan länder som Indien och Nepal har varit nav för utländska par, som vill ha barn, är enligt Vladislav Melnikov majoriteten av de par som söker surrogatmammor i Ryssland själva ryssar.

Parlamentsledamoten Anton Belyakov har nyligen lagt en proposition med syftet att förbjuda kommersiellt surrogatmoderskap. Han säger att verksamheten inte skiljer sig från sexarbete, vilket är förbjudet i de flesta länder, även i Ryssland. Förbudet skulle inte bara sätta stopp för den kommersiella surrogatverksamheten, det skulle också hindra surrogatmammor från att föda barn åt vänner eller släktingar.

– Vanligtvis är de enda kvinnor som klarar hälsokriterierna för surrogatmoderskap, från små ryska städer som Tula, Ryazan, Saratov, Voronezh, och arvodet är högt för dem, säger senator Anton Belyakov.

I genomsnitt kostar surrogatmoderskap två miljoner rubel (ca. 286 000 kr) för det beställande paret. Surrogatmammor erhåller runt 800 000 rubel (ca. 114 000 kr), resten går till kliniken. Det kan jämföras med lärares månadslön, ett av de vanligaste kvinnoyrken, som enligt Rosstat, den ryska statistikbyrån, ligger på runt 40–50 000 rubel (ca. 5 700–7 000 kr) i månaden.

– Enligt rysk lag måste en surrogatmamma redan ha barn. Så ofta kommer kvinnor till oss som behöver pengar till sina barn eller är skuldsatta, särskilt om hennes man har lämnat familjen, säger Julia, som rekryterar surrogatmammor i Sankt Petersburg.

Ryska feminister är oeniga om surrogatmoderskap. Tatiana Nikonova, en av de mest kända ryska bloggarna, hävdar att ett förbud mot surrogatmoderskap bara kommer att skada kvinnor: "De kommer fortsätta ställa upp som surrogatmamma, men det blir svårare för kvinnor att få betalt och de kommer oftare att utnyttjas. Just på grund av det faktum att endast fattiga kvinnor ställer upp som surrogatmammor borde det inte förbjudas. Om regeringen vill stoppa kvinnor från att delta i verksamheten måste man ge dem mer ekonomiskt stöd till barnen och göra det lättare att få underhåll från ex-män", anser Tatiana Nikonova.

Bella Rapoport, rysk publicist, bloggare och radikal feminist, anser att surrogatmoderskap är en ekonomisk form av könsförtryck: "Just på grund av det faktum att endast fattiga kvinnor är surrogatmammor borde det förbjudas. Det är samma som att köpa en njure av en fattig man. Man kallar ofta surrogatmoderskap ’en tillgång till reproduktionsteknik’ – och försöker maskera det faktum att man använder en människa för pengar", menar Bella Rapoport.

Källa: NewsDeeply (www.newsdeeply.com)