Förslag om laglig abort för fattiga kvinnor i Bolivia

28 mars 2017
Regeringen i Bolivia har lagt fram ett lagförslag som kan ge fattiga kvinnor rätt att göra abort på grund av deras ekonomiska situation. I dag är det endast tillåtet att göra abort om kvinnan har blivit våldtagen, utsatt för incest eller om hennes liv är i fara.

Det är Bolivias president Evo Morales regeringsparti MAS som öppnat för en avkriminalisering av abort i vissa fall. Lagförslaget vill göra abort lagligt under graviditetens första åtta veckor vid ”extrem fattigdom”, för studenter och för kvinnor som redan har tre eller fler barn.

Lagförslaget har redan mötts av hård kritik från olika kyrkor – och även från feministiska aktivister, som menar att man i stället borde satsa på sterilisering av fattiga, oansvariga män. Kyrkliga företrädare, bl.a. Bolivias katolska biskopskonferens, protesterar mot att lagen särskilt riktar sig mot barn som föds i fattiga omständigheter och säger, att den inte alls behandlar de orsaker som leder till fattigdom. ”Förslaget introducerar en främmande, ideologisk kolonisation som överger pojkar och flickor födda i sårbara situationer och accepterar abortens sorgliga våldshandling som ett sätt att lösa sociala och ekonomiska problem”, säger biskop Aurelio Pesoa Ribera, biskopskonferensens generalsekreterare.

Även landets läkare är kritiska, eftersom lagförslaget saknar samvetsklausul och det därmed inte skulle bli möjligt för läkare att säga nej till att medverka vid aborter.

Presidenten själv säger sig inte ha tagit ställning till lagförslaget utan vill avvakta kongressens beslut.

Källor: Sveriges Radio (www.sverigesradio.se) och Catholic News Agency (www.catholicnewsagency.com)