Givarkonferens samlar 1,3 miljarder kr till abort och familjeplanering

06 mars 2017
Vid en konferens i Bryssel förra veckan lovade ett antal länder och privata donatorer totalt 190 miljoner dollar (ca 1,3 miljarder kronor) till internationella organisationer som arbetar med abort och familjeplanering. Det är knappt en tredjedel av vad president Trump har dragit tillbaka i form av bidragsstöd.

Det var som svar på president Donald Trumps beslut att dra in federalt bistånd till organisationer som arbetar med preventivmedel och abort i utvecklingsländer, som Nederländernas handelsminister Lilianne Ploumen startade ett internationellt initiativ för ekonomiskt stöd till abort. Läs mer >>

Mexico City Policy, enligt vilken internationella organisationer endast får bidrag från USA om de inte erbjuder abortrådgivning, utför aborter eller deltar i abortdebatten utomlands, har antagits av varje republikansk president sedan Ronald Reagan och rivits upp av de demokratiska presidenterna Bill Clinton och Barack Obama. Lilianne Ploumen blev ändå förvånad över att Trump återinförde den:
– Jag var mycket besviken. Jag hade hoppats att han skulle besluta annorlunda. Men då insåg jag att som bistånds- och handelsminister var jag i stånd att göra något, säger Lilianne Ploumen till nyhetstjänsten NPR (National Public Radio), som tidigare fått finansiering av Bill och Melinda Gates stiftelsen.

Flera katolska organisationer är bland de starkaste anhängarna av president Trumps beslut, eftersom de menar att det är det enda sättet att säkerställa att amerikanska skattepengar inte går till aborter utomlands. Lilianne Ploumen ser sig själv som katolik och menar att hennes tro är drivkraften för hennes engagemang:
– Jag går i kyrkan, men inte varje vecka. Vi fick lära oss att tron hjälper oss att utveckla det egna samvetet och att kunna fatta egna beslut. Men för att kunna göra det krävs information och man måste känna till alternativen, så att man kan väga dem enligt sina värderingar, säger hon.

Nederländerna, Belgien, Danmark och Sverige organiserade konferensen, som inleddes med löften om 100 miljoner kronor vardera från de tre förstnämnda och 200 miljoner kr från Sverige. Bland dem som formellt lovat bidrag till kampanjen finns regeringarna från nio europeiska länder, Australien, Kanada och privata donatorer som Bill och Melinda Gates stiftelse. Det största enskilda bidraget på 50 miljoner dollar (ca 450 miljoner kronor) kom från en anonym donator i USA. Totalsumman på 190 miljoner dollar utgör mindre än en tredjedel av de ungefär 600 miljoner dollar som dragits tillbaka från USA, vilket kan vara mer eftersom Trumps version av policyn är bredare – den berör alla globala hälsogrupper och inte bara pengar uttryckligen öronmärkta till familjeplaneringsorganisationer, skriver NPR.

Källa: NPR (www.npr.org)