Guatemala avvisar abortbåt

27 februari 2017
Organisationen Women on Waves drivs av nederländska abortförespråkare, som reser med båt till länder där abort är illegalt, för att utföra aborter på internationellt vatten. Senast besökte organisationen Guatemala, som dock avvisade en i Österrike registrerad segelbåt tillhörande Women on Waves. I Guatemala är abort endast laglig om moderns liv är i fara.

Guatemalas militär meddelade förra veckan att man hade skickat ut ett av sina fartyg för att avhysa en nederländsk abortbåt till internationellt vatten strax utanför landets kust. Women on Waves, som vill hjälpa kvinnor att kringgå abortförbud, klagade över att deras båt fasthölls olagligt.

"Militären kommer inte att tillåta denna grupp att bedriva sin verksamhet i landet", meddelade Guatemalas armé på order av president Jimmy Morales. Women on Waves svarade med att Guatemalas flotta "hindrar en laglig protest mot statens restriktioner för guatemalanska kvinnors rätt till säkra aborter".

Women on Waves betonade även behovet av abort av hälsoskäl, pga. spridningen av Zikaviruset: "Särskilt i början av Zikakrisen är tillgång till säkra aborter i grunden en fråga om social rättvisa", enligt Women on Waves. Enligt organisationen utförs omkring 65 000 illegala och osäkra aborter i Centralamerika varje år. Aktivister och läkare från Nederländerna, Tyskland, Österrike, Brasilien, Spanien och Guatemala var med på båten. Ombord på fartyget fanns även den österrikiska gynekologen Christian Fiala, som leder abortkliniker i Wien och Salzburg.

Planen var att ta fem kvinnor i taget till båten med en liten jolle och sedan ge dem läkemedel som framkallar abort. Enligt en österrikisk läkare på båten är abortpiller till 99 procent säkra och har godkänts av Världshälsoorganisationen WHO.

Enligt armén hade aktivisterna inte förklarat motivet för sin resa och kunde därför inte lagligt gå iland. De hindrades dessutom genom stora demonstrationer från kristna grupper. Women on Waves möttes av liknande problem 2012, då de försökte med en aktion utanför Marocko. Landets flotta hindrade dem då från att lägga till. Women on Waves har framgångsrikt genomfört aborter i europeiska länder där lagstiftningen är restriktiv, t.ex. Irland och Polen. Även där möttes dock båten av demonstranter.

Källor: Aktion Lebensrecht für Alle, ALfA (www.alfa-ev.de) och Deutsche Welle (www.dw.com)