Indiska läkare erbjuder gratis förlossning om det föds en flicka

27 april 2017
Läkaren Ganesh Rakh blev så upprörd över hur en pappa försummade sin nyfödda dotter på ett sjukhus i Hadapsar i Indien att han slutade ta betalt för förlossningar av flickor. Under de gångna fem åren har han förlöst 750 flickor gratis och även börjat ge vaccinationer till flickor upp till fem års ålder utan att ta betalt.

Ganesh Rakh har inspirerat andra läkare, som enligt tidningen The Indian Express också har gått med i denna unika kampanj för att rädda flickor i Indien och utföra operationer eller förlossningar gratis eller till lägre priser.
– Vi bestämde oss att följa samma modell. Inga räkningar, inte ens registreringsavgifter, till familjer som får en flicka. Ibland finns det par som är upprörda när de får ytterligare en flicka. Då inbjuder vi framstående medborgare från närområdet, som har en eller två flickor, att delta i motiverande samtal med dessa par, säger läkaren Satish Andhale Patil från Mauli Hospital till The Indian Express.

Den långsiktiga kampanjen "rädda flickebarnet" har nu bidragit till att motivera 17 000 läkarstudenter från olika högskolor att lova att de kommer att förlösa flickor gratis, enligt Ganesh Rakh. De flesta patienter på hans klinik är från landsbygden. Han har även utan att ta betalt behandlat elva flickor som har utsatts för syraattacker och fått svåra brännskador:
– Det är mycket störande när en del familjer inte ens undrar om flickebarnet, som ligger kvar på neonatalintensivvården, har överlevt eller inte. Så vi firar en flickas födelse med tårta och presenter till mamman, berättar Ganesh Rakh.

Källa: The Indian Express (indianexpress.com)