Iran tillåter försäljning av njurar – på bekostnad av de mest utsatta

08 november 2017

Iran är det enda landet i världen som tillåter försäljning av njurar. Landets myndigheter bekräftar att "systemet tillåter fattiga att tjäna pengar och samtidigt rädda liv " för att minska "väntetiderna".

Den iranska njurstiftelsen organiserar transplantationerna och administrerar de 4 600 dollar (ca 38 700 kr), som organmottagaren betalar till donatorn efter operationen. Sedan 1993 har läkare i Iran utfört mer än 30 000 njurtransplantationer på detta sätt, skriver tidningen The Los Angeles Times. Regeringen finansierar operationen och njurstiftelsen eller en välgörenhetsorganisation står för extra kostnader. Iranska staten har kungjort att "så långt man vet säljer ingen sin njure privat", men det är svårt att hindra donatorer från att be organmottagare om mer pengar.

Faktum är att säljarna använder systemet för att begära mer pengar. Och med tanke på väntetiderna är vissa välbärgade eller utländska medborgare beredda att betala mycket mer. Enligt iranska läkare förekommer det att de utför transplantationer på patienter från Saudiarabien, som utnyttjar det iranska nationella transplantationssystemet genom att använda falska iranska identitetshandlingar.

– Ja, människor donerar eftersom de behöver pengar, men det här är en realitet i hela världen. Istället för att göra något olagligt för att täcka sina skulder, som stöld eller smuggling, räddar de liv. Det handlar inte om exploatering – resultatet är bra för både mottagare och donator, säger Nasser Simforoosh, som förestår urologi- och njurtransplantationsavdelningen vid Shahid Labbafinejad Medical Center i Teheran.

– Detta argument är inte övertygande. Faktum är att förbud mot organförsäljning är avsett att skydda de mest utsatta, eftersom donatorerna inte mår bättre på lång sikt. Det är något man gör av hopplöshet, inte av kärlek, säger Gabriel Danovitch, som leder transplantationsprogrammet vid University of California i Los Angeles.

De flesta kan leva ett bra liv med bara en njure. Men Världshälsoorganisationen WHO och andra internationella organisationer är starkt emot kommersialisering av organdonation och hävdar att det utnyttjar säljare och lockar läkare till riskfyllda operationer. Tidigare i år uppmanade en konferens i Vatikanen om organsmuggling alla länder att erkänna betalning till organdonatorer som"brott som borde dömas över hela världen och lagligt åtalas på nationell och internationell nivå".

Källor: The Los Angeles Times (www.latimes.com) och Génèthique (www.genethique.org)