Kanadensiska får rätt till kompensation för surrogatmamma efter bilolycka

09 maj 2017
I ett prejudicerande fall har en kvinna från Kanada fått rätt av en domstol till 100 000 kanadensiska dollar (678 000 kr) från sitt försäkringsbolag för att betala för en surrogatmamma, efter att hon själv blivit svårt skadad i en bilolycka och därför inte kan bära ett barn.

Det var 2011 som Mikaela Wilhelmson var med om en svår bilolycka och var den enda inblandade som överlevde. Efter 20 operationer blev hon återställd och blev i fjol gravid, men läkare bedömde att hon inte kunde fullfölja graviditeten, då skadorna på hennes ryggrad och inre organ var för svåra och hon dessutom hade för mycket ärrvävnad för att barnet skulle få plats.

Kommersiellt surrogatmoderskap är olagligt i Kanada, men det är inte ovanligt att surrogatmammor i USA anlitas mot betalning i stället. Mikaela Wilhelmson hade fått totalt 3,83 miljoner dollar i ersättning från sitt försäkringsbolag (26 miljoner kr), och högsta domstolen i provinsen British Columbia har i specificeringen av skadeståndsbeloppet villkorat, att 100 000 dollar skall användas till att anlita en surrogatmamma i USA.

I sitt domslut, som publicerades i april, skrev högsta domstolens domare: ”Jag finner att frk. Wilhelmson skulle riskera sin hälsa på ett orimligt sätt om hon skulle bära ett barn. Jag hyser inget tvivel om att det bästa sättet för frk. Wilhelmson att få ett biologiskt barn skulle vara att hyra en surrogatmamma.” Båda sidor i domstolen var eniga om, att det faktum att Mikaela Wilhelmson hade förlorat sin förmåga att bära ett barn var något som borde kompenseras. I domen framgick också att beloppet på 100 000 dollar hade uppskattats av en obstetriker, och att beloppet sattes på en nivå som skall kunna finansiera två graviditeter.

Källa: BioNews (www.bionews.org.uk)