Kinas tvåbarnspolitik gör att alltfler använder frysta embryon

13 februari 2017
Sedan Kina tillåtit fler par att få två barn använder alltfler kvinnor frysta embryon för att få ett andra barn.

Efter att den kinesiska regeringen har börjat tillåta två barn blir det allt vanligare att äldre kvinnor använder nedfrysta embryon, som de har sparat vid tidigare ivf-behandlingar, för att få ett andra barn. Den brittiska tidningen The Daily Telegraph skrev förra veckan om en 46-årig kinesisk kvinna, som tidigare denna månad födde en pojke från ett embryo, som skapades för 16 år sedan. Hon födde sitt första barn år 2000 och sparade ytterligare 18 embryon efter ivf-behandlingen, som föregick första barnets födelse. En annan 45-årig kinesisk kvinna födde nyligen ett barn från ett embryo som hade sparats i 18 år i frysen och en 33-årig kvinna födde förra året en pojke som hade varit nedfryst som embryo i tolv år.

Enligt officiella uppgifter har genomsnittsåldern för kvinnor som använder assisterad befruktning ökat sedan de har fått möjligheten till ett andra barn.
– 2016 hade vi cirka 1 000 kvinnor över 40 år, som önskade att få fler barn, och genomsnittsåldern för kvinnor, som använder sina sparade ägg, ökade från 33 till 34 år, säger Xu Yanwen från sjukhuset vid Sun Yat-sen universitetet.

Medan kinesiska kliniker kämpar för att klara efterfrågan, har ivf- företaget Monash i Australien börjat erbjuda en speciell tjänst för kvinnor från Kina. I år planerar företaget att ge ivf-behandling till cirka 100 kinesiskor och kan tänka sig att utöka antalet i framtiden.

Källor: The Daily Telegraph (www.telegraph.co.uk) och BioEdge (www.bioedge.org)