Kvinnas kampanj för omhändertagande av för tidigt födda får sjukhus i Wales att ändra rutiner

11 oktober 2017

En mamma vars son föddes redan i vecka 22 har efter flera års arbete förmått de offentliga sjukhusen i Wales att ändra rutiner för extremt för tidigt födda barn, så att de skall få den vård och hjälp hennes eget barn aldrig fick.

Emma Jones son Riley föddes 2013 redan i vecka 22. Trots att han andades helt själv fick han ingen hjälp av vårdpersonalen på sjukhuset i Cardiff, eftersom man i Storbritannien får göra abort till vecka 24, och personalen menade att det inte tjänade något till att hjälpa pojken. Han vägdes inte, och hans tillstånd bedömdes inte, trots vädjan från föräldrarna. Enligt Emma sprang Rileys pappa Christopher Goodger fram och tillbaka i korridorerna på avdelningen för att hitta någon som kunde hjälpa, men personalen fasthöll att inget kunde göras eftersom han var så liten. Efter att ha kämpat i 1,5 timme dog han i sina föräldrars händer.

Hittills har det inte funnits några riktlinjer för hur sjukhuspersonal i Wales skall agera när det gäller barn som föds levande före abortgränsen vid vecka 24. Efter det som hände Riley, och efter hans mamma gått ut offentligt och startat en kampanj, har regeringen i Wales nu infört riktlinjer som skall se till att läkare och annan vårdpersonal ger den vård som behövs, och att barnets föräldrar får vara delaktiga i besluten.

Emma Jones säger, att hon är oerhört glad åt den hjälp framtida för tidigt födda barn kommer att få, även om alla barn inte överlever.

– Alla förtjänar de att behandlas med respekt, och föräldrar måste få den hjälp och det stöd de behöver. Min son var pytteliten men perfekt formad – alla hans ansiktsdrag fanns där, det var bara att han var hälften så stor som en vanlig nyfödd och fick plats i mina handflator.

Det var efter en namninsamling gjord 2014 som Emma Jones lyckades få den ansvarige ministern att agera och initiera riktlinjer, som fastslår att om ett barn föds ”på tröskeln till att överleva” måste barnmorskor tillkalla jourhavande neonatal- eller barnläkare för att säkerställa att en fullständig bedömning görs. Dessutom poängteras att barnets föräldrar skall vara delaktiga i beslut om fortsatt omvårdnad.

Emma Jones säger till brittiska BBC:

– Så många kvinnor från hela Storbritannien har hört av sig till mig och berättat att de varit med om samma sak. Det är klart att jag önskar att de nya reglerna skulle ha hjälp min Riley, men nu har jag fått igenom detta, och det kommer att hjälpa andra spädbarn. Jag vet att alla inte kommer att överleva, men om det bara hjälper ett fåtal har det varit värt det.

Källa: BBC (bbc.co.uk)