Ljusskygg surrogatverksamhet i ännu ett fattigt land – Laos

16 januari 2017
Efter att surrogatmoderskap har blivit olagligt i Thailand, Indien, Nepal och Kambodja har nu kliniker hittat ett nytt, fattigt land i Asien. Enligt medieuppgifter har många av de 50 surrogatagenturer, som startade verksamhet i Kambodja de senaste två åren, nu flyttat till grannlandet Laos.

Även den filippinska regeringen har slagit ner på vad man beskriver som ett " syndikat för människohandel ". På nyårsdagen fängslades fyra kvinnor, som var på väg att resa från Manila till Phnom Penh i Kambodja, för insemination från män från Australien, Tyskland, Kina och Nigeria.

Enligt Jaime Morente, ansvarig för invandring på Filippinerna, har polisen upptäckt "ett nytt arbetssätt hos ett syndikat inriktat på människohandel, som lever på filippinskor som lockas att föda barn åt utlänningar mot betalning på grund av fattigdom".

I Kambodja är surrogatmoderskap för utländska uppdragsgivare officiellt olagligt (läs mer >>), men det finns fortfarande aktiva agenturer där, enligt en rapport i tidningen The Sydney Morning Herald. Surrogatverksamheten är mycket flexibel; bara månader efter att kliniker för utlänningar stängdes i Indien, Thailand och Sri Lanka öppnade de i Kambodja. "Klinikledningarna letar efter fattiga, laglösa länder, som inte har lagar som direkt hanterar surrogatmoderskap, som Kambodja", skriver The Sydney Morning Herald.

Efter förbudet i Kambodja har surrogatagenturerna flyttat verksamheten till Laos. Agenturen Families Through Surrogacy beskriver på sin hemsida Laos som "en socialistisk en-parti republik, som utövar marxism och styrs av en kommunistisk politbyrå, som domineras av militära generaler. Det är ett av de mest korrupta länderna i världen, som har stora problem med rättssäkerheten, inklusive landets förmåga att genomdriva kontrakt och regleringar".

Källor: The Sydney Morning Herald (www.smh.com.au) och BioEdge (www.bioedge.org)