Nya avslöjanden: Planned Parenthood erbjuder endast sällan mödravård

31 januari 2017
Ett nytt avslöjande av den amerikanska abortorganisationen Planned Parenthood går tvärt emot organisationens framhållande av att man är en viktig vårdgivare för kvinnor. Det har bevisats att Planned Parenthood bara gör aborter och inte erbjuder mödravård på majoriteten av klinikerna.

Efter hot om att Planned Parenthood skulle utredas för hantering av skattemedel (läs mer >>), var organisationen snabb med att kungöra att indraget stöd skulle få negativa konsekvenser för miljontals kvinnors mödravård, mammografi och preventivmedelsrådgivning.

Live Action, en amerikansk pro-liferörelse för ungdomar, publicerade förra veckan nya, hemligt inspelade filmer i sin serie "The Prenatal Care Deception", som visar att Planned Parenthoods mödravård är "praktiskt taget obefintlig". Endast fem av 97 kliniker som kontaktades över hela USA var beredda att ge mödravård, övriga kunde inte erbjuda det, enligt Live Action.
– Planned Parenthood erbjuder aborter, inte mödravård, svarade en receptionist vid Planned Parenthood kliniken i Tempe i Arizona till en representant från Live Action.

– Nej, Planned Parenthood ger inte mödravård, raring, svarade en annan receptionist vid Albanykliniken i New York.

– Nej, vi ger inte mödravård. Jag menar, det heter Planned Parenthood [planerat föräldraskap], jag vet att det är ganska missvisande, svarade en tredje i Merrillville i Indiana.

Live Action hade svårt att hitta någon Planned Parenthood-klinik som erbjuder mödravård, och representanterna som utgav sig för att söka mödravård erbjöds abort istället.
– Planned Parenthood säger att de är en förkämpe för kvinnors hälsa och sjukvård, men mödravård, som är en viktig tjänst för gravida kvinnor, är så gott som obefintlig. Våra representanter, som ville behålla sina barn, avvisades hos 92 av 97 Planned Parenthood-kliniker. Det är uppenbart att trots sina påståenden, har abort högsta prioritet och är det enda alternativet för gravida kvinnor som besöker Planned Parenthood, säger Lila Rose, ordförande för Live Action.

Avslöjandet kommer samtidigt som den amerikanska kongressen arbetar på ett lagförslag för att ta bort det federala bidraget till Planned Parenthood, och istället ge bidrag till vårdcentraler som erbjuder omfattande hälsovård samt mödravård och mammografi men inte abort. Läs mer >>

Källor: Live Action (liveactionnews.org) och LifeNews (www.lifenews.com)