Över 504 terminalt sjuka har fått dödlig medicin utskriven i Kalifornien

08 juni 2017
För ett år sedan trädde en lag, som tillåter läkarassisterat självmord, i kraft i Kalifornien. Redan har minst 504 terminalt sjuka vuxna har fått recept utskrivna för att kunna begå självmord, enligt gruppen Compassion & Choices.

En lag i USA:s delstat Kalifornien, som trädde i kraft den 9 juni 2016, tillåter beslutskompetenta, terminalt sjuka vuxna med sex månader eller mindre beräknad levnadstid att begära ett läkarrecept för att kunna ta livet av sig. Den dödshjälpsförespråkande gruppen Compassion & Choices har i ett uttalande meddelat att lagen fungerar som avsett och att 504 personer, som gruppen fått kontakt med, nu har fått recept utställda. De menar vidare att det totala antalet recept som skrivits ut i delstaten är markant högre eftersom inte varje patient har kontaktat Compassion & Choices.

Det föreligger än så länge ingen officiell statistik om antalet dödliga doser medicin utskrivna i Kalifornien.

Enligt Compassion & Choices erbjuder 498 sjukvårdsinrättningar och 104 hospice i Kalifornien läkarassisterat självmord och mer än 80 procent av delstatens försäkringsbolag täcker kostnaden för den dödliga medicinen.

Kalifornien är en av sex delstater i USA som tillåter läkarassisterat självmord. De övriga är Colorado, Montana, Oregon, Vermont och Washington – tillsammans med huvudstaden Washington D.C.. Lagen i Kalifornien utmanas redan i domstol, och nästa utfrågning är planerad till 16 juni.

Källa: FierceHealthcare (www.fiercehealthcare.com)