Påven övertalar ung kvinna att inte ge efter för dödshjälp

13 september 2017
En ung kvinna, vars ansikte förstörts genom en syraattack och som hade bokat tid för läkarassisterat självmord, uppmuntrades av påve Franciskus under hans nyligen avslutade besök i Colombia, att fortsätta leva. Enligt media sade påven till kvinnan att hon är "väldigt modig och väldigt söt".

Colombianska Consuela Cordoba, vars ansikte förstördes vid en syraattack för 17 år sedan utförd av hennes dåvarande pojkvän, planerade att begå självmord med hjälp av läkare, vilket är tillåtet under vissa omständigheter i Columbia. När hon förra veckan fick tillfälle att träffa påve Franciskus under hans fem dagar långa besök i landet bad hon honom att godkänna hennes självmord, vilket han inte gjorde:
– Han sa nej, han skulle inte göra det. Han sade till mig att jag är väldigt modig och väldigt söt. Det förändrade mitt liv. Nu vill jag leva. Dr Gustavo Quinonez skulle ge mig sprutan, men jag kommer inte att göra det eftersom Gud kommer att göra stora saker med mitt liv. Så att jag inte kommer att dö, kommer jag att få donationer för de operationer jag behöver, vilka kommer att kosta flera miljoner pesos, sade Consuela Cordoba till media efter mötet med påven.

Consuela har redan genomgått 87 operationer i försök att rädda hennes ansikte. Hon behöver rör i näsan för att kunna andas, kan bara ta till sig flytande näring genom sugrör och måste alltid bära en ansiktsmask. På grund av en hjärninfektion, som hon nyligen fått, hade hon bokat tid för assisterat självmord den 29 september.
– Jag kommer att säga tack så mycket för din spruta till Dr Gustavo, men du får ge den till någon annan.

Consuelas före detta partner, som kastade syra i hennes ansikte, straffades med en månad i fängelse.

Källa: The Daily Mail (www.dailymail.co.uk)