Sjukhus i London säljer spermier för att bidra till intäkter

18 april 2017
Ett sjukhus i London som drivs av den offentliga vården, the National Health Service (NHS), kommer att börja sälja donerade spermier till patienter i ett försök att bidra till sjukhusets kostnader.

Det är The Whittington Hospital i norra London, som planerar att börja sälja spermier. Enligt en av sjukhusets embryologer, Erica Foster, kan man få runt 900 pund (10 100 kr) per provrör, men ”vi kommer att ta lite mindre, eftersom vi är ett NHS-sjukhus”, säger hon till en lokal tidning, The Camden New Journal. Hon hoppas dock att sjukhuset kommer att kunna tjäna ”rejält med pengar”. Som offentligt sjukhus är The Whittington icke-vinstdrivande, men att sälja könsceller är tillåtet. Sjukhuset ligger i Highgate, ett socialt utsatt område, och har länge haft ekonomiska svårigheter. I samband med att projektet påbörjas kommer man även att anordna en rekryteringskampanj för att få donatorer.

Det är första gången ett NHS-sjukhus startar egen verksamhet för donation av spermier. Hittills har de som sökt hjälp med konstgjord befruktning vid offentliga sjukhus varit tvungna att själva köpa spermier från privata kliniker i Storbritannien eller i utlandet. Erica Foster hoppas att sjukhuset kommer att få många donatorer, trots att man endast får ge dem ersättning för kostnader och ingen regelrätt betalning. Hon hoppas även att man på The Whittington ska kunna skapa en mer ”personlig, annorlunda upplevelse” och jämför vanliga banker för könsceller med Amazon där man bara ”lägger sitt köp i kundvagnen”.

Överläkaren i gynekologi Gidon Lieberman, som kommer att ansvara för spermabanken tillsammans med Erica Foster, berättar att man med initiativet vill ”utveckla etiska möjligheter för donerade spermier för patienter, där varje öre kommer tillbaka till NHS”.

Källa: Camden New Journal (www.camdennewjournal.com)