Sjuksköterska i Kanada avskedad för att inte vilja medverka till dödshjälp

15 juni 2017
En kanadensisk sjuksköterska som arbetade inom äldrevården har blivit av med sitt arbete efter att inte ha velat gå med på att hjälpa patienter att begå självmord, rapporterar nyhetstjänsten LifeSiteNews.

Sjuksköterskan Mary Jean Martin, som arbetade som arbetsledare inom äldrevården, blev sjuksköterska i slutet av 1980-talet. In en intervju med nyhetstjänsten LifeSiteNews berättar hon, att de anställda inom den statliga äldrevården i provinsen Ontario nyligen fick reda på att all vårdpersonal numera måste skriva under ett lojalitetsavtal med arbetsgivaren. Avtalet stipulerar att alla anställda måste iaktta och följa kanadensisk lag, även den nya lagen om dödshjälp och assisterat självmord.

– Kan du tänka dig att vara sjuksköterska och beordras hjälpa till att döda någon? Detta är rakt emot sjuksköterskefilosofin och rakt emot själva hjärtat på någon som arbetar inom vården. Vi är inte soldater. Vi har inte gått med på att döda. Vi är barmhärtiga, säger Mary Jean Martin till LifeSiteNews.

När Mary Jane Martin berättade för sin chef att hon inte kunde skriva under ett sådant lojalitetsavtal, eftersom hon inte står bakom den nya lagen, fick hon reda på att ”alla anställda förväntas skriva under lojalitetsavtalet. Om man inte skriver under ses det som att man per automatik säger upp sig från sin tjänst.”

– När jag fick höra att jag antingen måste skriva under avtalet eller bli uppsagd sade jag, att jag hellre säger upp mig än går emot det jag tror på, säger Mary Jane Martin. Hon berättar vidare, att hon som arbetsledare fick reda på att hon måste vara beredd att ha ett informativt samtal med patienter om hjälp att dö. Om hon inte ville medverka till det, skulle hon vara tvungen att vidarebefordra patienten till någon annan som kunde göra det.

– Men jag sade att jag med rent samvete inte ens kunde göra det. Jag ville inte ha någon som helst aktiv roll i någons död. Efter 30 år som sjuksköterska gör dessa lagar att jag varken känner mig stolt över att vara vårdanställd i det här landet längre eller över att vara medborgare i Kanada, säger hon.

Det var förra året som Kanadas regering införde en lag som tillåter dödshjälp och assisterat självmord. Redan har vårdpersonal kommit i kläm, och läkare som inte har velat medverka har hamnat i konflikt med läkarföreningar och arbetsgivare. Läs mer >> I Ontario införde provinsregeringen så sent som i våras en regel om att samtliga läkare och sjuksköterskor måste medverka till dödshjälp eller assisterat självmord om patienten begär det.

Källa: LifeSiteNews (www.lifesitenews.com)