Storbritannien legaliserar surrogatmoderskap för ensamstående

23 januari 2017
I Storbritannien har en lagändring godkänts som tillåter ensamstående att få barn genom surrogatmoderskap.

Lagändringen kommer efter att en domare i högsta domstolen förra året fastställde att det bryter mot ensamståendes mänskliga rättigheter om endast par får tillgång till surrogatmoderskap. Det prejudicerande fallet drevs av en brittisk man som ville bli ett barns rättsliga förälder, vilket i Storbritannien måste beviljas av högsta domstolen vid surrogatmoderskap. Han hade betalat 30 000 pund (ca 330 000 kr) till en amerikansk kvinna för att föda hans barn. Läs mer >>

Enligt Baroness Chisholm av Owlpen, medlem i överhuset och tills årsskiftet minister vid regeringskansliet, innebär domen att regeringen nu kommer att ändra lagen för att tillåta ensamstående att få barn genom surrogatmoderskap. Hon menar att förändringen behövs, eftersom lagen har svårt att "hålla jämna steg med 21:a århundradets attityder och livsstilar".

Kritiker pekar på att forskning visar att barn utvecklas bäst i familjer med två föräldrar i ett stadigt förhållande:
– Lagändringen är ännu ett angrepp mot äktenskapet och familjen. Alla undersökningar visar att barn mår bättre när de uppfostras av sin mamma och pappa – och bäst när föräldrarna är gifta. Det är det bästa för att barnen och för samhället. Varför vill regeringen undergräva detta?, undrar Ciarán Kelly, kommunikationschef vid tankesmedjan The Christian Institute.

Även parlamentsledamoten Robert Flello från labourpartiet, vice ordförande i parlamentets pro-lifegrupp, menar att barnet bör ha högsta prioritet:
– Barnets rätt till två föräldrar förbises medvetet. Ett barn har rätt att växa upp i en kärleksfull familj med sin mamma och pappa, vilket bör vara utgångspunkten för regeringen och samhället.

Källa: The Christian Institute (www.christian.org.uk)