Två fall av dödshjälp för minderåriga i Belgien sedan 2014

19 september 2017

För tre år sedan legaliserade det belgiska parlamentet dödshjälp för barn under 18 år. Nu meddelar kommissionens ordförande att två barn har fått dödshjälp sedan dess.

Enligt ordföranden för den belgiska kommissionen som övervakar dödshjälp, Wim Distelmans, har två barn fått dödshjälp, under och efter 2016:
– Situationen liknar den i Nederländerna, där fem fall har registrerats under tio år. Vi har bara haft två fall under tre år. Vi visste att det inte skulle bli många. Runt 100 000 vuxna avlider varje år i Belgien för varje 1 000 minderåriga. När vi vet att 2 000 dödsfall bland vuxna sker genom dödshjälp kan det inte vara många bland minderåriga. Barn kan endast få dödshjälp när de är obotligt sjuka, medan vuxna även kan få det om de inte är det, säger Wim Distelmans till The Brussels Times.

Belgiens parlament godkände i februari 2014 en utvidgning av dödshjälpslagen från 2002 till svårt obotligt sjuka minderåriga. De måste vara medvetna om sitt beslut och kan ansöka om dödshjälp med samtycke från sina föräldrar eller vårdnadshavare. Läs mer >>

Källor: BioEdge (www.bioedge.org) och The Brussels Times (www.brusselstimes.com)