Abortpiller på posten kan bryta mot läkemedelslag, enligt amerikansk myndighet

06 november 2018

Webbsidan Aid Access, som skickar abortpiller till kvinnormed posten, undersöks nu av det amerikanska läkemedelsverket FDA, för brott mot läkemedelslagen när det gäller piller skickade till kvinnor bosatta i USA.

Aid Access är en webbsida som sedan ett par månader skickar abortpiller till gravida kvinnor fram till tionde graviditetsveckan. Om kvinnan blir godkänd av den undersökning som görs på hemsidan, skriver läkaren bakom Aid Access ut ett recept för de två aborterande läkemedlen mifepriston och misoprostol. Abortpillren skickas sedan från ett apotek i Indien. Enlig Aid Access har man hittills skickat pillren till 600 kvinnor enbart i USA för 95 dollar (ca 866 kr) per försändelse. Webbplatsen erbjuder även ekonomiskt stöd till kvinnor som har svårt att betala.

Inte lagligt via Internet i USA

Det amerikanska läkemedelsverket Food and Drug Administration (FDA) har nu gått ut med en varning för att köpa abortpiller på nätet: "Mifepriston har särskilda säkerhetsrestriktioner för hur det distribueras till allmänheten. Dessutom är läkemedel som köps från utländska Internetkällor inte FDA-godkända, och de är inte föremål för FDA-reglerade tillverkningskontroller eller inspektion av tillverkningsanläggningar". Mifepriston är inte tillgängligt lagligt på nätet i USA. Enligt tidskriften The Atlantic tar FDA försäljningen av mifepriston i USA med nätdistribution på stort allvar och man undersöker nu huruvida det går emot amerikansk lag.

Många abortförespråkare är oroade över vad de uppfattar som Trumpadministrationens ansträngningar att begränsa tillgång till abort i USA, där varje delstat har sin egen abortlagstiftning. I 27 delstater krävs rådgivning före abort, endast legitimerad vårdpersonal får skriva ut de piller som krävs för medicinsk abort och i 21 delstater, däribland Texas, Arizona och Tennessee, måste en läkare vara närvarande under själva aborten. Aid Access är tydliga med att de inte är ansvariga för eventuella rättsliga konsekvenser som aborten kan få.

Organisationen Women on Web, som reser med båt till länder där abort är illegalt, för att utföra aborter på internationellt vatten, har sedan 12 år skickat abortpiller till kvinnor i länder där abort är olagligt, och det är grundaren till Women on Web, läkaren Rebecca Gomperts, som även startat Aid Access för att kunna erbjuda piller till kvinnor bosatta i USA, då det i USA krävs en läkarundersökning för att få medicinsk abort, vilket erbjuds av Aid Access, om än på distans. Läs mer >> 

Uppmanas ljuga vid blödningar

Abortpillren skickas tillsammans med instruktioner och vid frågor skall man kunna nå Rebecca Gomperts via Skype. Daniel Grossman, professor i obstetrik och gynekologi vid University of California i San Francisco, säger till The Atlantic att det verkar som inga kvinnor får allvarliga komplikationer av abortpillren. Det påpekas dock i artikeln att runt tre procent av de kvinnor som gör medicinsk abort får allvarliga blödningar eller andra komplikationer, och Aid Access uppmuntrar denna grupp till att uppsöka sjukvård och säga att de har fått missfall. Läs mer >> 

Källor: Aid Access (aidaccess.org) The Atlantic (www.theatlantic.com), Insider (www.thisisinsider.com) och The Guardian (www.theguardian.com)