Är pappor med över 100 barn ett brott mot mänskligheten?

05 december 2018

En nederländsk man har framträtt i media och berättat att han kan ha gett upphov till runt 200 barn genom spermadonation. Genom att donera till så många barn som möjligt ville han undvika att dö ensam och utan arvingar. Mannens barn söker nu kontakt med varandra, och hittills har 57 av dem identifierats.

Det hela rör sig om en man, som förra veckan framträdde i den brittiska tidningen The Guardian under täcknamnet Louis. Mannen berättar, att han under 1980-talet, när han började donera, var runt 30 år, bodde ensam, arbetade i en bank och saknade vänner och familj:

– Jag hade börjat tänka: Vem kommer ihåg mig när jag är borta? Vem kommer att prata om mig? Vem kommer att bli min arvinge? Jag tror att vår största rädsla i livet inte är att dö, utan att bli bortglömda, berättar Louis i intervjun.

Donerade varje vecka i tjugo år

Från 1982 och tjugo år framåt donerade han tre gånger i veckan till tre olika kliniker. En av dem ljög om hans kvalifikationer:

– Enligt dem var jag universitetsutbildad, chef för en bank och inte ville bli kontaktad av framtida barn. Om jag hade fått tio barn på det här sättet, skulle det finnas en mycket liten chans att min plan skulle lyckas. Men tänk om jag hade fått 100 ... eller fler?.

År 2011 råkade han se ett tv-program där ett tvillingpar med donatorpappa letade efter honom. Louis träffade dem och sedan dess har andra kontaktat honom efter att ha letat efter genetiska släktingar med hjälp av internet. Hittills har Louis träffat 47 av de 57 barn som han har parats ihop med. En av dem har gjort honom till sin juridiska pappa och tre av dem har han skrivit in i sitt testamente medan andra inte vill träffa honom igen. En håller endast kontakt med sina halvsyskon för att undvika att hans egna barn råkar få barn med nära släktingar.

– Vad händer om de alla är på samma fest? Jag vill förebygga olyckor, säger en av sönerna till The Guardian.

Etiska betänkligheter

I The Guardian förklarar Louis att han tycker att det finns större hot i världen än etiska betänkligheter som att föra allvarliga genetiska defekter vidare, oavsiktlig incest i ett litet land som Nederländerna eller barns rätt att känna till sin far.

Men Louis är inte den enda. Ytterligare en man från Nederländerna är pappa till minst 102 barn (läs mer >>)  och i Storbritannien vet man att minst sjutton donatorer tillsammans har 500 barn. Läs mer >> På närmare håll har en dansk gett upphov till över 100 barn. Läs mer >> Det är inte ovanligt att donatorer i utlandet har ett stort antal barn, och om de donerar till kliniker som exporterar vet de inte hur många barn som finns utomlands.

”FN:s konvention om barnets rättigheter garanterar att varje barn ’har rätt från födseln ... att känna till och vårdas av sina föräldrar’. I stället öppnar ivf-kliniker och även vissa regeringar spermabanker. Som fallet med Louis visar, är det ett brott mot mänskligheten att på så oansvarigt sätt sätta nytt liv till världen”, konstaterar nyhetstjänsten MercatorNets chefredaktör Michael Cook.

Källor: The Guardian (www.theguardian.com) och MercatorNet (www.mercatornet.com)