Babyluckor flitigt använda i många tyska städer

23 januari 2018

Ett stort antal nyfödda i Tyskland har omhändertagits efter att mammorna lämnat dem anonymt i en så kallad babylucka. Enbart i delstaten Baden-Württemberg rör det sig om 90 barn på 17 år.

Respekt har tidigare rapporterat om så kallade babyluckor, som blir allt vanligare i många länder i Europa. Läs mer >> I Tyskland är de etablerade på flera platser och bara i delstaten Baden-Württemberg finns uppsamlingsställen för nyfödda i åtta städer: Karlsruhe, Stuttgart, Pforzheim, Mannheim, Lörrach, Villingen-Schwenningen, Singen och Friedrichshafen. Systemet med babyluckor startades i Baden-Württemberg 2001, och sedan dess har runt 90 nyfödda överlämnats och vidarebefordrats till sociala myndigheter för bortadoption, enligt delstatens socialministerium.

Anonym förlossning

Dessutom tillåts kvinnor sedan 2014 föda anonymt i Tyskland. I Baden-Württemberg var det 2016 sammanlagt 25 barn som föddes anonymt. Uppgifter för 2017 finns ännu inte tillgängliga. Anonym förlossning möjliggör medicinsk vård och garanterar en viss anonymitet; mamman lämnar sina personuppgifter, som deponeras hos de ansvariga myndigheterna. Vill ett barn senare få kunskap om sitt ursprung går det att få tillgång till informationen från 16-årsåldern.

Enligt uppgifter från familjeministeriet föddes i hela Tyskland sammanlagt 249 barn anonymt 2016. Läs mer >>

Källa: Deutsches Ärzteblatt (www.aerzteblatt.de)