Belgisk läkare: jag har gett dödshjälp till 140 personer

12 december 2018

Samtidigt som en belgisk åklagare utreder omständigheterna kring hur en kvinna med Aspergers syndrom kunnat få dödshjälp, medger en läkare att han personligen har gett dödshjälp till cirka 140 personer.

Den 57-årige läkaren Marc Van Hoey från Antwerpen berättade nyligen för den brittiska tidningen The Daily Mail att bland de personer han har tagit livet av fanns en vän som han hade känt i 15 år och som hade fått stroke, en 34-årig kvinna med kronisk depression och ytterligare en vän som led av bukspottkörtelcancer.

När journalisten från The Daily Mail frågade honom hur många han gett dödshjälp till svarade han ”kanske 140” samt att han hade rådgivit ytterligare 500 patienter angående dödshjälp, men att inte alla slutligen valt dödshjälp. Läkaren ångrar inte att han gett dödshjälp till alla 140, men myndigheter undersöker nu ett fall från 2015 då en äldre kvinna fick dödshjälp eftersom hon sörjde sin dotters bortgång. Läs mer >> Ärendet har ännu inte gått till domstol, men Marc Van Hoey får inte fortsätta att ge dödshjälp så länge utredningen pågår.

Fler åtal att vänta

Ytterligare tre belgiska läkare som gav dödshjälp till 38-åriga Tine Nys, som diagnosticerades med Aspergers syndrom bara två månader innan hon dog, står åtalade sedan en kort tid. Hennes familj hade överklagat hennes dödshjälp till eutanasikommissionen eftersom de menar att kvinnans neuropsykiatriska problem inte motiverade dödshjälp. Läs mer >> 

Broder René Stockman, som leder den belgiska ordensgemenskapen Broeders van Liefde (Barmhärtighetsbröderna), en orden som driver psykiatriska vårdhem där dödshjälp har börjat tillåtas – i strid mot ordensledningen – välkomnar nyheten om åtal. Läs mer >> Han menar att dödshjälp har blivit helt "okontrollerat" i Belgien:

– Vi vet alla att Belgien är ledande med en mycket liberal lagstiftning om dödshjälp även för minderåriga och psykiatripatienter. Vi kan bara hoppas att det här fallet kommer att leda till reflektion över vart samhället är på väg, där frihet, självständighet och självbestämmande har blivit absoluta värden, säger Broder René Stockman.

Sedan legaliseringen 2003 har nästan 15 000 personer fått dödshjälp i Belgien. Förra året rörde det sig om 2 309 personer. Barn i alla åldrar kan begära dödshjälp om de anses vara beslutskompetenta och har föräldrarnas samtycke. Läs mer >> 

Källor: The Daily Mail (www.dailymail.co.uk) och Christian Today (www.christiantoday.com)