Brist på palliativ vård driver patienter till dödshjälp, varnar läkare i Quebec

13 augusti 2018

Brist på palliativ vård i delar av Kanadas provins Quebec kan tvinga patienter att välja dödshjälp för att få ett värdigt livsslut, varnar Quebecs läkarförening.

Sedan Quebec legaliserade dödshjälp 2016 har, enligt läkare och vårdanställda, tillgången till palliativ vård blivit sämre, medan patienters begäran om att få avsluta sina liv blivit allt vanligare. Läs mer >>

– Dödshjälp är tillgänglig för 100 procent av befolkningen medan resurserna för palliativ vård bara är tillgängliga för 30 procent av befolkningen, säger Teresa Dellar, chef för vårdhemmet West Island Palliative Care Residence. Läs mer >> 

Palliativläkare saknas

I ett brev till Quebecs hälsominister Gaétan Barrette varnar läkare för att det i Quebec saknas specialiserade palliativläkare och att den palliativ vård som erbjuds inte är den samma i hela provinsen: "Vi ser att människor inte har tillgång till palliativ vård, eller att den är dåligt organiserad i deras region. Patienter som inte får tillgång till palliativ vård har inget annat val än att be om dödshjälp för att sluta sina dagar i värdighet. Palliativ vård får inte begränsas till dödshjälp", skriver läkarna. Läs mer >> 

– Färre läkare och vårdpersonal har valt att specialisera sig på palliativ vård under de senaste två åren. Vi blir oroliga. Om vi inte rekryterar och om vi hjälper till på traven, får vi ett verkligt problem om några år, säger läkarföreningens ordförande Charles Bernard till CBC News.

Ojämn tillgång till vård

Hälsominister Barrettes kontor förklarade för media i våras att provinsens femåriga palliativa vårdplan fortskrider i god takt. Prioriteten för provinsregeringen har varit att se till att det finns tillräckligt med sängar för patienter som behöver dem, menar han.

– Vi utlovades en plan för palliativ vård i Quebec och kommissionen bad om fem år att utveckla den. Nu är vi i 2018 och för närvarande finns det inga uppgifter offentliga om tillgång till palliativ vård och ingen planering för att vårda befolkningen, säger läkaren Laurence Normand-Rivest.

Ordföranden för Quebecs förening för palliativläkare, Christiane Martel, menar att provinsens plan har resulterat i ojämn tillgång till stöd:

– På vissa platser är situationen bättre. På andra har det stått still. Och på andra platser försämras det. Brister i systemet kan leda till att patienter väljer dödshjälp. När patienten säger ”eftersom jag inte har tillräcklig hjälp hemma och jag därför är tvungen att vara på sjukhus, kommer jag begära dödshjälp”, känns det obehagligt för oss, säger Christiane Martel.

Källor: CTV News Montreal (montreal.ctvnews.ca) och CBC News (www.cbc.ca)