Danmarks etiska råd kritiseras för råd mot babyluckor

16 oktober 2018

Danmarks Etiske råd avråder från möjligheten att kunna lämna bort sitt nyfödda barn anonymt i en så kallad babylucka. Rekommendationen kritiseras för att vara verklighetsfrånvänd.

Gorm Greisen, ordförande i Det Etiske Råd, menar att babyluckor sänder fel signaler:

– Det är något med babyluckor som signalerar att vi inte bryr oss om mamman. Om vi tar bort mamman från ekvationen är det ett budskap som jag personligen tror är fel. Gudskelov är det ett mycket litet problem i Danmark, och det finns i grunden stor tvekan om det alls kommer att göra någon skillnad, säger han.

I Danmark har det de senaste 13 åren hittats åtta nyfödda levande spädbarn, samt fem döda, och hälsominister Ellen Trane Nørby bad i december förra året Etiske råd att bedöma för- och nackdelar med att inrätta babyluckor. Etikrådets argument mot babyluckor beror bl.a. på en undersökning av Danmarks Forsknings- och Analyscentrum för välfärd (VIVE), som pekar på att fler nyfödda kan komma att överges om babyluckorna införs. Samtidigt påpekas att det i genomsnitt endast lämnas ett nyfött barn på offentliga platser varje år i Danmark. De pekar även på att luckorna kan ha oönskade bieffekter för barnet, som att inte få kännedom om sitt biologiska ursprung. Läs mer >> 

"Långt mellan etik och moral till verkligheten"

– Nu har man fått tydliga svar från både VIVE-rapporten och Etiske råd om babyluckor, och nu tycker jag att politikerna är skyldiga att titta på andra förslag. Dessa kvinnor befinner sig i helt förfärliga sociala och psykiska omständigheter. Därför är det viktigt att de kan söka hjälp anonymt. Men vi måste agera nu, det gäller liv, säger Ninna Thomsen, som leder organisationen Mødrehjælpen till Kristeligt Dagblad.

Inge Olga Ibsen, överläkare vid universitetssjukhuset i Odense, som ansvarar för vård av utsatta gravida och uppföljning av särskilt utsatta barn i Region Syddanmark, har kontakt med kvinnor som t.ex. inte har något personnummer och därför står utan tillgång till gratis sjukvård, t.ex. offer för kvinnohandel samt flyktingar:

– Optimalt vore om graviditet och förlossning vore en laglig mänsklig rättighet för alla kvinnor så att deras barn kan födas under de bästa förutsättningarna. Det är dock oerhört långt mellan de bonade golven med stora böcker om etik och moral till verkligheten. En förlossning på ett danskt sjukhus kostar minst 30 000 kr, vilket man informeras om när man redan är gravid. Kvinnor som får barn, som de inte kan försörja, informeras av kommunen att de som regel inte får möjlighet att behålla barnet. Det betyder att man får information om en stor skuld och inget barn. Detta är ett faktum som lämnar gravida kvinnor i enorm förtvivlan och maktlöshet, vilket kan få dem att välja desperata lösningar – som att lämna sitt nyfödda barn, säger Inge Olga Ibsen.

Källa: Kristeligt Dagblad (www.kristeligt-dagblad.dk)