Efter abort nu även lagförslag om dödshjälp i Irland

06 juni 2018

Efter att Irland genom en folkomröstning öppnat dörren för att legalisera abort arbetar man nu på ett lagförslag för att legalisera dödshjälp.

John Halligan, minister i Irlands regering, har offentliggjort att han arbetar på ett utkast till lagstiftning, som kommer att presenteras för irländska parlamentets underhus, Dáil. Det framgår ännu inte om förslaget gäller dödshjälp eller läkarassisterat självmord.

John Halligan tog intryck av folkomröstningen om abort och menar att opinionsundersökningar visar att befolkningen skulle stödja "rätten att dö". Han anser också att det behövs en liknande process som den inför abortomröstningen, dvs. att en kommitté med vanliga medborgare gör förarbetet till lagförslaget. Läs mer >>

– När allt damm har lagt sig efter abortfrågan tror jag att den stora majoriteten skulle se logiken i någon form av lagstiftningsändring för människor, särskilt för dem med en obotlig sjukdom. Det finns medkänsla. Det här händer i Irland. Vissa åker till Schweiz och vissa köper medicin på internet, säger parlamentsledamoten Gino Kenny.

Dödshjälp är just nu ingen het debattfråga i Irland, men några ser det som nästa naturliga steg. Före folkomröstningen skrev kolumnisten Ian O'Doherty i tidningen The Irish Independent:

" [...] dödshjälp är nästa stora sociala fråga som vi måste ta itu med, även om det politiska kravet saknas. Vi har en åldrande befolkning, ett bristande hälso- och sjukvårdssystem och medan Irlands hospiceavdelningar verkligen utför ett genuint, otroligt arbete (några av de mest fantastiska och anständiga människor jag någonsin har träffat var de som arbetar på hospice), står vi inför en demografisk tidsbomb, som bara kommer att bli värre [...]. 'Min kropp, mitt val' gäller inte bara abort, det gäller för oss alla och alla som någonsin har bevittnat en anhörigs kamp under de senaste månaderna av deras liv, när de hellre skulle vilja vara döda, vet att det är oanständigt att hålla någon levande mot sin vilja", skriver Ian O'Doherty.

Källa: BioEdge (www.bioedge.org)