Fysiskt frisk 29-åring får dödshjälp i Nederländerna

15 februari 2018

I Nederländerna fick en ung kvinna med psykiska problem, som kantats av självskadebeteende och självmordsförsök, dödshjälp i slutet av januari.

Den 29-åriga Aurelia Brouwers var fysiskt frisk men tyckte att hennes liv med depression och psykoser var outhärdligt att leva. Hon led även av en känslomässigt instabil personlighetsstörning och ångest och tillbringade nästan tre år på en psykiatrisk institution samt drygt två år i fängelse.

Kvinnan hade de senaste åren drivit en kampanj i Nederländerna för dödshjälp för psykiskt sjuka och ungdomar. I sociala medier publicerade hon bilder på sig själv och artiklar som beskrev hennes kamp för dödshjälp. Även om Aurelia var tydlig med att hon hatade sig själv och sitt liv hade hon en "bucket list" med planerade upplevelser. Nederländska kändisar lät sig fotograferas med henne fram till några dagar före hennes död.

Behandling i stället för dödshjälp

Den brittiska parlamentsledamoten Fiona Bruce är kritisk till hur fallet hanterades och påpekar att Aurelia Brouwers borde ha fått behandling istället för dödshjälp:

– Vad som främst behövdes för den här unga kvinnan var behandling, inte dödshjälp. Tragedin i hennes situation visar varför det skulle vara så farligt att legalisera dödshjälp här i landet, där en av fyra upplever psykiska problem någon gång i livet. Rent personligen är det tragiskt. På politisk nivå är det skamligt, säger parlamentsledamoten Fiona Bruce.

Markant ökning

Enligt officiella uppgifter har antalet psykiskt sjuka som fått dödshjälp i Nederländerna fyrfaldigats på fyra år. Uppgifterna visar också att mer än 6 000 personer får dödshjälp varje år, vilket innebär en ökning med 50 procent på fem år. Enligt nederländsk lag är dödshjälp och assisterat självmord olagligt men inte straffbart om läkaren håller sig till noggrant definierade kriterier.

Källor: LifeSiteNews (www.lifesitenews.com) och Catholic Herald (www.catholicherald.co.uk)