Inget statligt bidrag för sommarjobb i Kanada om arbetsgivaren inte är för abort

30 januari 2018

Kanadas premiärminister Justin Trudeau kräver att arbetsgivare som söker statligt bidrag för sommarjobbande ungdomar måste vara för abort. Många kyrkoledare, framförallt katoliker, protesterar nu för att de exkluderas av det statliga bidragssystemet.

Kanadas regering med premiärminister Justin Trudeau i spetsen har satt upp nya riktlinjer för statligt bidrag till ca 70 000 ideella och avlönade sommarjobb, som t.ex. sommarläger och trädgårdsarbete. Bland de nya kraven för arbetsgivare som ansöker om bidrag ingår att arbetsgivaren måste "godkänna enskilda mänskliga rättigheter i Kanada, konstitutionen och rättspraxis, och den kanadensiska regeringens engagemang för mänskliga rättigheter, som omfattar kvinnors rättigheter och kvinnors reproduktiva rättigheter och rättigheter för mångfald vad gäller gender och transgenderpersoner".

– Att försvara rättigheter och friheter är kärnan i vem jag är och är kärnan i vad Kanada är. Samtidigt måste vi veta att det är skillnad mellan yttrandefrihet och att agera med dessa friheter. Pro-life-grupper som uttryckligen motsätter sig abort ligger inte i linje med vår regering och, ärligt talat, där vi befinner oss som samhälle, sade Justin Trudeau i ett tal på McMaster University i Hamilton i mitten av januari.

Öppet brev i protest

Nära 90religiösa ledare i Kanada, såväl från kristna kyrkor som muslimer och judar, har i ett uttalande tillsammans uppmanat den liberala regeringen att avstå från det kontroversiella intyget för bidrag till sommarjobbsprogrammet, eftersom de anser det är orättvist och odemokratiskt: "Löftet i ett fritt och demokratiskt samhälle är att det inte finns några religiösa eller ideologiska bedömningar eller villkor för att få statliga bidrag eller skydd", skriver de i ett öppet brev till premiärminister Justin Trudeau och arbetsmarknadsminister Patty Hajdu. Premiärministern har svarat med att kanadensare får tycka vad de vill när det gäller abort, men att de inte kan agera utefter dessa övertygelser.

Även de katolska biskoparna är kritiska: "Trossamfund betraktar abort, sexuell läggning och könsidentitet eller -uttryck som viktiga frågor av etisk, moralisk, social och personlig betydelse, som avgör vår förståelse för mänsklig värdighet och därmed insikt om meningen och betydelsen av varje mänskligt liv. Den här nya policyn strider direkt mot rätten till religionsfrihet och samvetsfrihet, som även de ingår i konstitutionens skrivelser om rättigheter och friheter samt är en del av rättspraxis. Det undergräver på allvar rätten till religionsfrihet eftersom Kanadas regering direkt begränsar rätten till religiösa traditioner, att undervisa och utöva sina principer och värderingar offentligt", förklarar biskoparna.

Mot samvetet

– Att i en bidragsansökan behöva bocka för att man är abortförespråkare är en onödig och anstötlig prövning av tro, ett trostest, och jag tycker verkligen att det är i regeringens intresse att bara göra sig av med det. Jag tror inte att arbetsmarknadsminister Patty Hajdu vill förstå varför katoliker inte med rent samvete kan bocka för kriteriet, säger kardinal Thomas Collins i Toronto till nyhetstjänsten LifeSiteNews.

Källor: LifeSiteNews (www.lifesitenews.com) GlobalNews (globalnews.ca) och Catholic News Agency (www.catholicnewsagency.com)