Irland inte redo att utföra aborter, varnar läkare

26 september 2018

I Irland legaliserades abort rent formellt förra veckan, när presidenten skrev under på att ta bort det tidigare grundlagstillägget som ger skydd för alla ofödda barn. Många läkare vill dock inte utföra aborter, och många är också oroliga för om det gjorts tillräckliga förberedelser inför att lagen börjar gälla i januari.

Det är ännu inte bestämt under vilka omständigheter abort kommer att bli lagligt, men regeringen har föreslagit att det skall bli tillåtet under de första 12 graviditetsveckorna och att lagstiftningen införs nästa månad. Riktlinjer är fortfarande under bearbetning, men planen är att abort skall kunna erbjudas i Irland inom den offentliga vården från 1 januari. Irlands läkare har tidigare framfört varningar till hälsodepartementet om att det krävs mer investering i hälsovården för att anpassa sig till den "nya verkligheten". Företrädare från The Medical Council (Irlands motsvarighet till Socialstyrelsen), läkarföreningen för allmänläkare och läkarföreningen för obstetriker och gynekologer framförde förra veckan tvivel inför hälsodepartementet eftersom mycket få irländska läkare är utbildade i att utföra aborter:

"En ny verklighet"

– Resultatet av denna folkomröstning har skapat en ny verklighet. Abort kommer att legaliseras för första gången i Irland, det betyder att det finns väldigt få läkare som är utbildade i att utföra aborter om de inte har fått utbildning utomlands. Vi har talat med våra medlemmar och fått höra om ett antal problem: oro över kapacitet och resursfrågor vad gäller personal, utrustning och utbildning. Liksom oro över den potentiella bristen på lämpligt specialiststöd, risken för medicinska komplikationer och den offentliga reaktionen när vissa utför abort och vissa inte. De finns en rädsla för tvister, medlemmarna vill vara säkra på att samvetsfrihet kommer att gälla och hur man hanterar detta på en klinik, men också att engagemang för samvetsfrihet möts av erkännande, sade Mary Favier, vice ordförande för den irländska läkarföreningen, till hälsodepartementet.

Irlands regeringschef Leo Varadkar har bestämt att katolska sjukhus kommer att vara tvungna att utföra aborter medan enskilda vårdanställda kan åberopa samvetsfrihet. Läs mer >> 

"Infrastrukturella brister"

Även Peter Boylan, ordförande för läkarföreningen för obstetriker och gynekologer, beskriver den föreslagna tidsplanen som "utmanande" och varnar för "infrastrukturella brister i tillgång till ultraljud under graviditeten":

– Att sätta igång aborter utan tillräckliga undersökningsmöjligheter är kopplat till risker. Vi rekommenderar att man omgående investerar i ultraljudsutrustning samt samlar till rundabordssamtal med alla berörda parter, även hälsodepartementet, för att besluta om en fortsatt väg. Vi måste göra detta på rätt sätt, konsekvenserna av att göra det fel är väldigt allvarliga, sade Peter Boylan i möte med hälsodepartementet.

Källor: Catholic News Agency (www.catholicnewsagency.com) och The Irish News (www.irishnews.com)