Läkare åtalas för dödshjälp i Nederländerna

13 november 2018

I Nederländerna åtalas nu för första gången någonsin en läkare efter att ha gett dödshjälp. Åtalet riktas mot en läkare, som gett dödshjälp till en äldre, dement kvinna.

Fallet gäller en läkare, vars 74-åriga patient hade Alzheimers och där samtycke till dödshjälp var oklart. Åklagaren anser att patientens vilja var "otydlig och motsägelsefull" och att det därför var oetiskt att ge henne dödshjälp. Läkaren i fråga har redan fått en erinran för sitt agerande, men kommer nu att bli åtalad i domstol.

Åklagare säger i ett uttalande att kvinnan "regelbundet uppgav att hon ville dö, men vid andra tillfällen hade hon sagt att hon inte ville dö", vilket innebar att det var oklart om hon ville att dödshjälp skulle utföras. "Läkaren borde ha hört sig för hos kvinnan om hon fortfarande önskade få dödshjälp genom att diskutera det med henne. Fallet behandlar viktiga rättsliga problem med att avbryta livet för demenspatienter", heter det i uttalandet.

Förra året fick nästan 7 000 personer dödshjälp i Nederländerna, vilket motsvarar mer än fyra procent av alla dödsfall. Tolv fall rapporterades för eventuell misskötsel, och två av dem undersöktes ytterligare i efterhand. Nederländernas hälsominister, Hugo de Jonge, ser enligt uppgifter inte det nya fallet vara anledning att ändra lagen.

Tidigare denna månad lade åklagarmyndigheten i Nederländerna ner ett mål mot en annan läkare som gett dödshjälp till en patient som befann sig i ett allvarligt nedsatt tillstånd och som inte hade gett skriftligt samtycke. Läs mer >> 

Källor: BBC (www.bbc.com) och DutchReview (dutchreview.com)