Läkare i Nederländerna får varning för påtvingad dödshjälp
I Nederländerna har den medicinska tillsynsmyndigheten gett en formell varning till en läkare som gett dödshjälp till en protesterande demenspatient. Detta trots att övervakningskommittén för dödshjälp tidigare uttalat att man ansåg att läkaren hade agerat i god tro.
En äldre kvinna med demens hade fem år innan hon fick dödshjälp skrivit i ett livslutsdirektiv att hon inte vill vårdas på vårdhem, och att hon ville dö när hon kände att tiden var rätt. När hennes hälsa försämrades placerades hon på ett vårdhem, där hon blev orolig och aggressiv och gick runt i korridorerna om nätterna.
Bad familjen att hålla fast patienten
Läkaren, som arbetade som geriatriker, bestämde att kvinnans lidande inte längre var uthärdligt och tyckte därför att det var dags för henne att få dödshjälp. Hon gav kvinnan ett lugnande medel i en kopp kaffe, vilket inte är tillåtet enligt lagen om dödshjälp, och satte sedan dropp trots kvinnans protester. Slutligen bad hon kvinnans anhöriga att hålla fast henne, vilket också går mot gällande direktiv.
Den nederländska medicinska tillsynsmyndigheten meddelar nu att den numera pensionerade läkaren gjorde fel i att inte diskutera beslutet med patienten. En regional övervakningskommitté menade dock i ett tidigare uttalande att läkaren hade agerat i god tro. Läs mer >> Ärendet ligger nu hos åklagare, och läkaren riskerar straffpåföljd.
Sedan 2015 ges dödshjälp i Nederländerna även till dementa, också när de inte uttryckligen bett om att få dödshjälp. Läs mer >>
Källa: Génèthique (www.genethique.org)