Ohios abortförbud vid Downs utmanas

27 februari 2018

Den amerikanska medborgarrättsorganisationen ACLU stämmer delstaten Ohio för en ny abortlagstiftning, som förbjuder abort på grund av Downs syndrom.

En stämningsansökan har överlämnats till en federal domstol i Cincinnati på uppdrag av organisationerna Preterm in Cleveland, Planned Parenthood och andra organisationer som tillhandahåller abort. "Regeringen kan inte förneka en kvinnas rätt att avsluta sin graviditet före livsduglighet", meddelade ACLU:s juridiska talesperson Freda Levenson på en presskonferens i Columbus nyligen.

Träder i kraft i mars

Den republikanske guvernören John Kasich i Ohio undertecknade den nya lagen i december, och den är planerad att träda i kraft den 23 mars. Läs mer >> ACLU har begärt både att lagen stoppas tillfälligt och ett permanent förbud mot lagen för att den inte skall träda i kraft.

– ACLU of Ohio hävdar på sin hemsida att de försöker bevara medborgerliga friheter för varje ny generation. Deras ständiga attacker mot människans värdighet och helighet gör det klart att de inte bryr sig om de yngsta i varje ny generation – de ofödda, säger Mike Gonidakis, ordförande för organisationen Ohio Right of Life.

Fler delstater förbjuder abort vid Downs syndrom

Liknande lagstiftning som i Ohio har redan arbetats fram i delstaterna Indiana och North Dakota. I Indiana antogs en lag 2016, men den stoppades av en federal domare, som menar att staten inte har rätt att begränsa kvinnors skäl till abort. Staten har överklagat. Lagen i North Dakota trädde i kraft 2013 och har inte utmanats. Även i Utah arbetar man med ett likande lagförslag.

Källa: BioEdge (www.bioedge.org)