Oro för kloning av människor efter framgång med apor

29 januari 2018

Efter att kinesiska forskare framgångsrikt klonat två långsvansade makaker varnar experter för att tekniken har kommit närmare att tillämpas på människor.

Sedan fåret Dolly föddes 1996 har forskare klonat 23 däggdjursarter, inklusive nötkreatur, katter, rådjur, hundar, hästar, mulor, oxar, kaniner och råttor. Att klona apor har man fram tills nu inte lyckats med. Därför sticker aporna Zhong Zhong (höger) och Hua Hua (vänster), som föddes vid kinesiska vetenskapsakademin i Shanghai i slutet av förra året, ut:

– Det är för första gången primater har klonats. Vi är närmare människor än vi någonsin varit tidigare. Det väcker frågor om vart vi skulle vilja gå, säger Leonard Zon, professor i pediatrik och stamcellsexpert från Boston Children's Hospital, till tidningen The New York Times.

Nya regler efterfrågas

Han får medhåll av Rüdiger Behr från det tyska primatcentret i Göttingen, som menar att de nya resultaten biologiskt sett redan är ett steg mot kloning av människan, trots att nyheten om aporna snabbt fått mycket kritik från många håll i världen. Kritiken till trots dröjde det bara en dag efter publiceringen i facktidskriften Cell (doi.org/10.1016/j.cell.2018.01.020) för experter från Kina att offentligt förespråka diskussion och nya regler för att hantera liknande forskning. Wang Yue från Pekinguniversitetet efterlyser lagstiftning som anpassas till de nya möjligheterna för att förebygga missbruk:

– Parlamentet måste utarbeta en lag och relevanta regler för att uppfylla tidens krav. Tekniken är neutral, men vi behöver en specifik lag för att förhindra att intressegrupper missbrukar den, skriver Wang Yue i en debattartikel i tidningen China Daily.

Inte klona människor

Pu Muming från Kinas vetenskapsakademi, och medförfattare till artikeln i Cell om aporna, betonar att syftet med forskningen inte var att klona människor. Genombrottet skulle dock "eliminera de tekniska hindren för mänsklig kloning. Det finns inga planer för mänsklig kloning", förklarar han i kinesiska media.

Kyrkan kan inte godkänna

Den tidigare ordföranden för Påvliga livsakademien, kardinal Elio Sgreccia, är en av dem som varit öppet kritisk mot kloningsexperimentet med aporna, som enligt honom kan leda till att gränsen mellan människor och primater utplånas. Han menar att de vetenskapliga framsteg inom medicinen, som anförs som skäl för kloningsexperimenten, kan också uppnås utan att den naturliga ordningen bryts sönder:

– Jag ser i detta ett hot mot mänsklighetens framtid. Först fåret och nu aporna. Frestelsen att snart göra ett sådant experiment på människor är stor. Det är ett perspektiv som kyrkan naturligtvis aldrig kan godta, säger kardinal Elio Sgreccia till den italienska tidningen Corriere della Sera.

Källor: Deutsches Ärzteblatt (www.aerzteblatt.de), The New York Times (www.nytimes.com), China Daily (www.chinadaily.com) och Corriere della Sera (roma.corriere.it)