Övergivna nyfödda räddas i Belgien

08 januari 2018

Ökande fattigdom och matpriser kan vara en av orsakerna till att fler mammor i belgiska Antwerpen anonymt lämnar nyfödda i en så kallad babylucka. Förra året var det fyra nyfödda barn, som lämnades av mammor, som inte hade möjlighet att ta hand om sina barn.

Uppsamlingsstället för nyfödda i Antwerpen startades år 2000 av organisationen Moeders Voor Moeders (mammor för mammor), och sedan dess har sammanlagt 13 nyfödda överlämnats till babyluckan och vidarebefordrats till sociala myndigheter för bortadoption. Att det i fjol var så många som fyra nyfödda som lämnades in tror lokala politiker hänger ihop med ökande fattigdom och matpriser men även att många nu är medvetna om att möjligheten finns. Men eftersom mammorna är anonyma är det svårt att vara säker på motiven. Katrin Beyer, som ansvarar för uppsamlingsstället, menar att de viktigaste orsakerna till ökningen är att man vill hålla det hela hemligt, rädsla och det faktum att det är juridiskt omöjligt att föda anonymt på belgiska sjukhus. Läs mer >>

Helt nyfödda

– Nästan alla våra barn hade fötts det senaste dygnet och de flesta hade fötts hemma, vilket man ser på navelsträngen. Man kan ha 500 vänner på Facebook men man kan också ha en hemlighet som man inte kan berätta för någon. År 2000 beslutade vi att det behövdes en ”baby box” i Belgien. Vi designade den, beställde den och satte upp den, men berättade inte för någon om den. En vecka före starten meddelade vi justitiedepartementet och de var inte emot den. Det finns ingen lag som förbjuder den, eftersom gamla lagar tillåter det. Men vi var tvungna att förtjäna myndigheternas förtroende, säger Katrin Beyer till The Daily Telegraph.

Lådan, där man lämnar den nyfödda, befinner sig i ett litet rum intill Moeders Voor Moeders kontor. I lådan finns en uppvärmd säng, en mössa, filtar och ett kuvert med ett halvt vykort, som kvinnan uppmanas att ta med sig. Den andra delen av vykortet förvaras av Moeders Voor Moeders, som nu har 160 volontärer. Skulle en kvinna i framtiden vilja komma i kontakt med organisationen kan hon visa sin del av vykortet. När luckan stängs skickas ett larm till Katrin Beyer samt minst fyra volontärer, och en av dem tar hand om barnet inom 20 minuter.

Katrin Beyer tror att de flesta kvinnor som använder lådan är mellan 20 och 30 år. Några mammor har rest från Bryssel och den fransktalande regionen Vallonien för att använda lådan. Majoriteten av spädbarnen har hittills varit vita européer, troligen belgare, snarare än marockanska eller arabiska, de två stora grupperna av utländsk härkomst i Belgien.

Luckor även i andra länder

Även i Tyskland och Schweiz finns systemet med babyluckor, och också i Danmark har det diskuterats, då det hittas cirka ett övergivet nyfött barn om året. Senast var det en nyfödd flicka som hittades insvept i en filt i en park i Köpenhamn förra veckan, som nu befinner sig hos en fosterfamilj i väntan på bortadoption. I Storbritannien är det däremot enligt lag förbjudet att överge ett barn, men så många som 50 barn överges i Storbritannien varje år. Läs mer >> 

Källa: The Daily Telegraph (www.telegraph.co.uk)