Portugals parlament säger nej till läkarassisterat självmord

31 maj 2018

Portugals parlament röstade denna vecka mot ett lagförslag som skulle ha legaliserat läkarassisterat självmord för terminalsjuka patienter.

Det var det styrande socialistpartiet, som hade presenterat lagförslaget, vilket efter en intensiv debatt i parlamentet fälldes med 115 röster mot 110. De 230 parlamentsledamöterna fick alla rösta enligt egen övertygelse.

Tidigare på dagen protesterade flera hundra personer i alla åldrar – mestadels från religiösa grupper och katolska skolor – framför parlamentet med krav på palliativ vård för alla och mot dödshjälp. Även den portugisiska läkarföreningen motsatte sig lagförslaget med motiveringen att det strider mot huvudprinciperna för läkarkåren. Läs mer >>

De som stod bakom lagförslaget och som vill införa det man kallar rätten till ”en värdig död” för svårt sjuka, sade efter omröstningen att kampen bara har börjat:

– Frågan har nu satt sig fast på den politiska agendan och debatteras i samhället, säger Catarina Martins, ledare för Vänsterpartiet.

Enligt lagförslaget skulle läkarassisterat självmord tillåtas för svårt, obotligt sjuka patienter som lämnat en begäran och kunde antas vara beslutskapabla.  

Källa: Reuters (www.reuters.com)