Pro-life-mottagningar tvingas inte informera om billiga aborter, fastslår amerikansk domstol

27 september 2018

I USA avfärdade förra veckan en federal domstol en lag i den amerikanska delstaten Hawaii, som krävde att pro-life-mödramottagningar skulle informera om billiga aborter på statliga kliniker.

Respekt har tidigare skrivit om pro-life-mottagningar i USA, som har som mål att erbjuda hjälp och stöd till kvinnor med oväntade graviditeter och därigenom vara ett konkret alternativ till abort. Anställda och frivilliga tillhandahåller gratis mödravård och samtalshjälp, men många av mottagningarna rapporterar om ideologiskt motstånd från omvärlden. Läs mer >> Nu har en federal domstol fastslagit att delstaten Hawaii inte kan kräva att pro-life-mödramottagningar hänvisar till statliga program som erbjuder gratis eller billiga familjeplaneringstjänster, däribland abort.

"Hawaiis pro-life, ickevinstdrivande mödramottagningar erbjuder gratis, konkreta resurser, information och känslomässigt stöd till kvinnor – oavsett kvinnornas val. Vi är tacksamma att staten har dragit tillbaka angreppet mot vårt arbete, ett angrepp som saknade stöd i grundlagen. Våra dörrar är öppna och vi fortsätter att erbjuda kärlek, vård och medkänsla till alla kvinnor i vårt samhälle och till deras dyrbara barn", skriver Derald Skinner, pastor i frikyrkan Calvary Chapel Pearl Harbor, och ordförande för A Place for Women in Waipio (En plats för kvinnor i Waipio), en av de mottagningar domslutet gällde, i ett pressmeddelande.

"Ingen skall tvingas att främja det man inte tror på"

Hawaiis lagstiftning hade överklagats av A Place for Women in Waipio i samarbete med National Institute of Family and Life Advocates (NIFLA), som har fem mottagningar i Hawaii. NIFLA hade att göra med ett liknande fall i Kalifornien i somras, som också gällde huruvida pro-life-mottagningar skulle tvingas informera om gratis eller billiga aborter. I juni stoppade dock USA:s högsta domstol lagförslaget genom att gå emot delstaten Kalifornien och i stället beordra en lägre instans att ompröva domen med argumenteringen att förslaget skulle bryta mot det första tillägget till grundlagen, the First Amendment.

– Domen i Hawaii är en stor seger för yttrande- och religionsfriheten. Lagen var särskilt flagrant, eftersom den inte enbart skulle tvinga pro-life-mödramottagningar att främja abort, den skulle även tvinga en kyrka att främja aborter, säger NIFLA:s ordförande Thomas Glessner i ett uttalande.

– Ingen bör tvingas av regeringen till att förmedla något som kränker hans eller hennes tro, särskilt om ett så djupt polariserande ämne som abort. I Kalifornien-fallet bekräftade högsta domstolen att vi inte tvingar människor att säga något man inte tror på. Av den anledningen gjorde den federala domstolen rätt i att permanent stoppa Hawaiis lag, säger Kevin Theriot viceordförande för Center for Life och rådgivare för juristsammanslutningen Alliance Defending Freedom, som företrädde mödramottagningarna.

Källa: Catholic News Agency (www.catholicnewsagency.com)